Norovirus in Bernhoven ziekenhuis Oss

Array

In ziekenhuis Bernhoven, locatie Oss, is het norovirus geconstateerd. Op één afdeling zijn patienten met klachten (diarree, braken), die door het norovirus worden veroorzaakt. Bij één patient is infectie met het norovirus bewezen, vijf patienten vertonen verschijnselen die kunnen wijzen op besmetting met het norovirus. Bij deze patienten wordt er zekerheidshalve van uitgegaan dat ze het virus ook hebben.

Bernhoven doet alles om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en het probleem in te perken. De patienten zijn geïsoleerd en er gelden extra desinfectiemaatregelen. De ziekenhuishygienisten houden zicht op de ontwikkelingen. De patienten van de afdeling waar het virus geconstateerd is, hebben een brief gekregen waarin zij kunnen lezen wat het virus is, wat de verschijnselen zijn en welke maatregelen genomen kunnen worden om de kans op besmetting te minimaliseren. Er is aan de patienten gevraagd dit met hun familie en met bezoek te bespreken, en de informatie ook aan hen door te geven.

Norovirus
Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal kan veroorzaken. In de volksmond wordt dit vaak buikgriep genoemd. Braken en diarree zijn de meest opvallende verschijnselen. Meestal beginnen de klachten tussen de een à drie dagen nadat iemand met het virus in aanraking is gekomen. Ook misselijkheid, lage koorts, hoofdpijn, buikpijn, en buikkramp kunnen voorkomen. Er zijn ook mensen die geen klachten krijgen maar wel het virus uitscheiden en kunnen overdragen. Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na één tot vier dagen.


Recente artikelen