Het Resultaat Telt – prestaties van ziekenhuizen in 2007

Array

Vandaag presenteert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor de vijfde keer het rapport ‘Het Resultaat Telt’ over prestaties van ziekenhuizen in 2007. Het rapport is een analyse van gegevens die ziekenhuizen verstrekten op basis van twintig prestatie-indicatoren voor ziekenhuizen. De uitkomsten geven goed inzicht in de stand van de kwaliteit van de zorg in de Nederlandse ziekenhuizen.

Opvallende resultaten uit het rapport zijn:
– Ziekenhuizen hebben systematisch aandacht voor onderwerpen als pijnbestrijding, decubitus en ondervoeding.
– Patienten worden gemiddeld vijf dagen op een intensive care afdeling beademd. Het gemiddelde aantal beademingsdagen op een intensive care afdeling van de 3 niveaus is ongeveer gelijk.
– De ziekenhuizen die vorig jaar een opvallend hoog percentage heroperaties na een dikke darmoperatie hadden, zijn significant gedaald en verschillen hierin gemiddeld nu niet meer van de andere ziekenhuizen.
– De resultaten op de indicator borstsparende operaties waren dusdanig gespreid, dat de IGZ nader onderzoek doet bij de ziekenhuizen met de hoogste en laagste percentages heroperaties .
De prestatie-indicatoren stellen de IGZ in staat om per ziekenhuis keuzes te maken in het nader onderzoeken van onderwerpen waar zich de grootste risico’s voor onverantwoorde, onveilige zorg voordoen. Met dit preventief toezicht wil de IGZ bereiken dat ziekenhuizen gewenste verbeteringen inzetten vóór risico’s tot een calamiteit leiden. Ook krijgen de ziekenhuizen beter inzicht in hun eigen functioneren om daarmee de kwaliteit en de veiligheid van zorg voor patienten verder te verbeteren.

De inspectie bespreekt de resultaten van de individuele ziekenhuizen in de jaargesprekken met de raad van bestuur. De inspectie stelt pas een oordeel over de kwaliteit van het ziekenhuis vast na dit jaargesprek. Een waardeoordeel over het gehele ziekenhuis op basis van de prestatie-indicatoren alleen doet immers geen recht aan de complexiteit van een ziekenhuis.

Jubileum
Nu 5 jaar ervaring is opgedaan met prestatie-indicatoren zal de IGZ de ervaringen met deze manier van werken weergeven in een jubileumboek. De IGZ presenteert dit tijdens het jubileumcongres op 21 april 2009 in Rotterdam.

Ga hier naar het rapport ‘Het resultaat telt 2007’.

Recente artikelen