Ruim een miljoen euro voor onderzoek naar waardigheid in de laatste levensfase

Persoonlijke waardigheid en de wensen van patienten staan centraal in de nieuwe onderzoeklijn van mw. dr. Bregje Onwuteaka-Philipsen van VU medisch centrum. In de laatste levensfase moeten medische zorg en behandeling vooral gericht zijn op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en sterven. Om dit te bereiken is het belangrijk om zorg en behandeling af te stemmen op de behoeften van de patient. De toekenning van een VICI-subsidie aan Onwuteaka-Philipsen maakt dit onderzoek naar het patientenperspectief in de laatste levensfase mogelijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen het EMGO instituut, afdeling sociale geneeskunde, van VU medisch centrum.



De VICI-subsidie zal besteed worden aan onderzoek van het patientenperspectief op drie thema’s: persoonlijke waardigheid, patientenparticipatie bij besluitvorming en wensen over behandeling. Zo zal het gevoel van waardigheid bij verpleeghuisbewoners (van opname tot overlijden) onderzocht worden om zo de aspecten van de zorg te identificeren, die dit gevoel bedreigen of juist bevorderen. Daarnaast staat de vraag naar de betrokkenheid van patienten bij de besluitvorming over de behandeling centraal. Ten derde worden eerdere wilsverklaringen onderzocht als antwoord op mogelijke veranderingen in de wensen ten aanzien van levenseindezorg. Door op meerdere momenten in een ziekteproces gesprekken met patienten te houden, ontstaat een uniek inzicht in het patientenperspectief in de laatste levensfase. De nieuwe onderzoekslijn is onderdeel van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg.


De VICI-subsidie een van de meest prestigieuze onderzoeksbeurzen in Nederland en is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden. De VICI-subsidie bestaat uit een geldbedrag van 1,25 miljoen euro. VU en VUmc hebben samen drie VICI-subsidies ontvangen.

2 thoughts on "Ruim een miljoen euro voor onderzoek naar waardigheid in de laatste levensfase"

  1. i.van rheenen-woutersonp

    waardigheid in de laatste levensfase is niet mogelijk, zolang deze door procedures teniet wordt gedaan.ikMijn dementerende moeder was met een c.v.a. opgenomen in het ziekenhuis.De eerste dag dat zij aanspreekbaar wsas  verscheen haar geneesheer met een 10 pagina’s dik contract in ambtelijke taal en vroeg of zij dat wilde ondertekenen. ik vroeg hem als deskundige of zij daar geschikt voor was ik had mijn twijfels, haar hand was ook te verlamd om een pen vast te houden. als zij niet tekent dan moet u tekenen zei de beroepsgedeformeerde procedureautist. ik antwoordde dat ik nooit ongelezen contracten tekende en zeker niet op commando. ik zei ik neem ze mee om te bestuderen. dat mag alleen als u ze tekent zei de procedureautist. na alles zorgvuldig geleze te hebben heb ik thuis de prullen i.o. getekend. een maand later in het verpleeghuis werd ik gesommederd haar gebit te vinden, omdat er anders een gebit in het verpleeghuis zou worden gemaakt. zij vertelde dat het gebit nog bij de tandarts lag. ik belde de tandarts die vertelde dat er een nieuw gebit was gemaakt dat hij passend wilde maken. zij moest bij hem langs. het verpleeghuis had een procedure verzonnen, dat alleen familie de patient kon begeleiden naar dit bezoek. hun wilden de verantwoording niet dragen.ik woon 300m van het verpleeghuis en 100m van de tandarts. er wordt nu gesteld ik ben ook edrnstig invalide en rolstoelgebonden dat ik een taxi moet nemen naar het verpleeghuis, vandaaruit naar de tandarts, dan weer naar het verpleeghuis en dan weer terug naar mijn huis. bij elkaar 4 taxiritjes voor 1 tandartsbezoek met de regiotaxi die nooit op strikte tijden rijd. ik voldoe dan aan hun procedures terwijl de afstand nog geen kilometer lopen is ofwel 10 minuten .maandag ga ik dus met een sleepkabel naar het verpleeghuis, vraag of iemand de rolstoel van mijn 81jarige moeder aan mijn stoel wil knopen,ook 10 minuten en sleep mijn moeder onwaardig naar de tandarts

  2. @ i.van rheenen-woutersonpTriest verhaal. Ik hoop dat er snel verbetering komt. Heb je zelf al actie ondernomen om deze situatie te veranderen?

Comments are closed.

Recente artikelen