Uitvoeringsrapport AWBZ 2007

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceert vandaag haar algemeen rapport Uitvoering AWBZ 2007. Uit het rapport blijkt dat de concessiehouders (zorgkantoren) in 2007 minder goed scoorden dan in het voorgaande jaar. Met name het proces van klachtenbehandeling en de manier waarop de persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen zijn uitgevoerd scoorden minder goed.

De NZa heeft aan drie concessiehouders een aanwijzing op grond van de Wmg opgelegd. Dat houdt in dat de concessiehouder tot 1 februari 2009 de tijd heeft de uitvoering van het proces waarvoor de aanwijzing is opgelegd te verbeteren. Eén concessiehouder kreeg een aanwijzing voor de wijze van klachtenbehandeling; één concessiehouder voor het contracteerbeleid en het leveren van doelmatige zorg. Een andere concessiehouder kreeg een aanwijzing voor de toegankelijkheid van de zorg.

De concessiehouders (zorgkantoren) kunnen hun service aan klanten nog verder verbeteren. Vooral wat betreft de klachtenafhandeling en het PGB aanvragen. In vergelijking met vorig jaar zijn er al verbeteringen in gang gezet. Zo is de informatievoorziening aan consumenten veel duidelijk geworden en betrekken concessiehouders (zorgkantoren) consumentenorganisaties steeds meer bij hun inkoopbeleid. Ook stimuleren zij zorgaanbieders in hun kwaliteitsbeleid.

Het CAK presteerde minder dan vorig jaar. Dit heeft vooral te maken met de klachtenbehandeling en de eigen bijdragen zorg met verblijf. De NZa heeft het CAK een aanwijzing opgelegd voor het proces klachtenbehandeling. Voor 1 februari moet de klachtenbehandeling zijn verbeterd en moet het  CAK zich hiervoor expliciet verantwoorden. De NZa merkt hierbij wel op dat het CAK haar werkzaamheden in 2007 in moeilijke omstandigheden moest uitvoeren, waarbij het CAK ook last had van externe oorzaken. Onder andere door het beeindigen van de overgangsregeling uit het Bijdragebesluit zorg per 31 december 2007 en het eind 2007 bekend worden van de gewenningsbijdrage.

Met het algemeen rapport uitvoering AWBZ 2007 brengt de NZa verslag uit over de manier waarop de AWBZ is uitgevoerd door de concessiehouders (zorgkantoren), de AWBZ-verzekeraars en het CAK. De NZa let bij de prestatiemeting vooral op de uitkomsten van de processen die betrekking hebben op de zorg (contracteerbeleid, toegankelijkheid zorg en kwaliteit zorgverlening), de kostenbeheersing en de bedrijfsvoering en administratie. Het belang van de consument staat daarbij steeds centraal.

Bijlage:

Algemeen rapport ‘Uitvoering AWBZ 2007’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen