Kritiek chronisch zieken apotheekbrochure over de vergoedingsstop voor slaap- en kalmeringsmiddelen ongenuanceerd

Array

In het AD van vandaag is stevige kritiek te lezen op de folder ‘slaap- en kalmeringsmiddelen; weet wat u slikt!’. De folder is een van de instrumenten die mede is ingezet omdat de vergoeding voor slaap- en kalmeringsmiddelen vanaf 1 januari aanstaande slechts voor een beperkt aantal patientengroepen blijft gehandhaafd. De CG-Raad noemt de folder respectloos en aanmatigend. Dergelijke vergaande kwalificaties vragen om een reactie. Het is erg gemakkelijk om lukraak een aantal tips uit de folder te plukken zonder de context in ogenschouw te nemen.


  1. De folder is geschreven zowel voor mensen die voor de eerste keer een recept voor slaap- en kalmeringsmiddelen krijgen als mensen die ze chronisch gebruiken. De tips in de folder zijn met name voor de eerste groep bedoeld, ter preventie van het (chronisch) gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Uiteraard is één enkele tip zelden voldoende. De in totaal 23 tips moeten dan ook in samenhang worden bekeken.
  2. In de folder wordt apart aandacht besteed aan mensen die willen afbouwen of stoppen met de slaap- of kalmeringsmiddelen. Nadrukkelijk wordt gesteld dat dit voor chronische gebruikers lastig is, en dat afbouwen begint met het consulteren van de eigen huisarts. Hiervoor zijn vijf andere ’tips’ beschreven, die niets van doen hebben met de tips voor ‘beginnende’ gebruikers.
  3. De folder is één van de instrumenten binnen een heel scala van activiteiten om het gebruik van onnodig slaap- en kalmeringsmiddelengebruik terug te dringen. Zo verspreidt DGV de zeer effectieve minimale interventiemethode door middel van een stopbrief die huisartsen kunnen versturen. Hierdoor stopt gemiddeld zo’n twintig procent van de patienten met het gebruik van deze zogenaamde benzodiazepinen. Ook is veel informatiemateriaal voor huisartsen en apothekers ontwikkeld, waaronder zorgvuldige afbouwschema’s voor chronische gebruikers. Daarnaast bouwt DGV samen met Tactus verslavingszorg een internetsite en –behandeling waarop chronische gebruikers stapsgewijs worden ondersteund met het afbouwen en uiteindelijk stoppen van het benzodiazepinegebruik.

Het lijkt erop dat de CG-Raad snel heeft willen scoren met ongenuanceerde en onsamenhangende kritiek op de folder. Het leidt de aandacht af van de werkelijke problematiek. De CG-Raad had vele jaren eerder aan de bel moeten trekken bij de constatering dat honderdduizenden mensen onterecht langdurig deze middelen gebruiken. DGV deelt wel de zorg dat mogelijk bepaalde patientencategorieen onterecht geen uitzonderingspositie hebben gekregen in de vergoedingsmaatregel. Het ministerie van VWS heeft inmiddels aangegeven goed te willen bekijken of er uitzonderingssituaties moeten worden toegevoegd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen