Menzis en Natuurmonumenten gaan samenwerken op twee maatschappelijke thema’s

Array

Op woensdag 17 december ondertekenden Menzis en Natuurmonumenten een intentieverklaring voor samenwerking op het gebied van Natuur en Gezondheid. Met deze samenwerking gaan beide organisaties twee maatschappelijke thema’s gezamenlijk op de kaart zetten. De intentieverklaring wordt getekend door Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis en Cees Veerman, voorzitter van de vereniging Natuurmonumenten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een verband is tussen Natuur en Gezondheid. Natuur heeft een positieve uitwerking op de gezondheid van mensen, op de stemming en concentratie, kan helpen bij herstel en zet aan tot bewegen.


Het percentage kinderen met overgewicht is in wijken met groen 15% lager dan in vergelijkbare wijken zonder groen. Van de kinderen in Nederland komt 70% nooit in een echt natuurgebied. Natuurmonumenten en Menzis gaan zich gezamenlijk inspannen om meer mensen te binden met de natuur door ze te laten bewegen in de natuur. Het aan elkaar koppelen van natuur en gezondheid is nieuw. Er wordt op het gebied van natuurbehoud en gezondheid veel gedaan en veel geïnvesteerd, maar niet in samenhang. Natuurmonumenten en Menzis passen als organisaties goed bij elkaar. Beide hebben duurzaamheid en het belang van een gezonde natuurlijke omgeving benoemd als aandachtspunt.

Uit onderzoeken blijkt een positief verband tussen natuur en gezondheid. Hoeveel groen er echter nodig is om gezond te leven en gezondheid te bevorderen is onduidelijk. Menzis pleit voor meer onderzoek naar de samenhang en een landelijk geïntegreerde aanpak van deze twee thema’s.

Recente artikelen