Minder meerlingen, meer behandelingen

In 2007 is het aantal meerlingen na ivf verder gedaald. Het aantal ivf-behandelingen nam toe. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Nederlandse ivf-centra, die de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de stichting Landelijke Infertiliteit Registratie (LIR) bijhouden.

De cijfers worden verzameld en geanalyseerd door prof. dr. Jan Kremer, gynaecoloog in het UMC St Radboud. In 2007 kwamen in Nederland 4025 ivf-zwangerschappen tot stand en werden er 4617 ivf-kinderen geboren, het hoogste aantal sinds het begin van de ivf-behandelingen. In 44 procent van de behandelingen ging het om ICSI, de ivf-behandeling waarbij een zaadcel met behulp van een minipipet rechtstreeks in de eicel wordt gebracht.

Eén op de 39 van de in 2007 geboren kinderen was een ivf-kind.
Het percentage zwangerschappen na één ivf-poging bedroeg in 2007 24,9 procent, gemiddeld over alle 13 centra. Het was iets lager dan in 2006, toen het percentage 25,9 bedroeg. In vergelijking met landen om ons heen doet Nederland het goed, ondanks het feit dat steeds vaker één in plaats van twee embryo’s wordt teruggeplaatst.

Kremer heeft berekend dat 14,6 procent van de ivf-zwangerschappen in 2007 een meerling-zwangerschap was. Het aantal meerlingen na ivf daalt daarmee nog steeds: in 2003 ging het nog om 22,2 procent van het aantal ivf-zwangerschappen. Meerlingen worden vaker te vroeg geboren, met een te laag geboortegewicht. Zij moeten dikwijls in de couveuse verblijven en hebben een groter risico op ziektes, handicaps en overlijden rondom de geboorte.

Uiteindelijk is minder dan één op de vijf meerlingen in ons land het gevolg van ivf, wat relatief laag is in vergelijking met andere Europese landen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen