Legionella in zwembad Tropiqua

Array

In een aantal douches van het Veendammer zwembad Tropiqua is na een routinecontrole van het leidingensysteem de legionellabacterie ontdekt. De betreffende douches zijn afgesloten en er worden passende maatregelen genomen.

Maandag worden de leidingen in Tropiqua opnieuw bemonsterd. Dan blijkt of de legionellabacterie is verdwenen. Wanneer dat het geval is worden de doucheruimtes weer geopend. Zwemmen kan gewoon. Bezoekers maken gebruik van de doucheruimten in de Sorghvliethal.

Wie met de bacterie in aanraking komt, raakt niet automatisch besmet. En ook wie wel besmet is, hoeft niet ziek te worden. Als iemand ziek wordt, kunnen de verschijnselen varieren van een lichte griep tot een longontsteking. Een legionella-infectie is met antibiotica goed te genezen, mits op tijd wordt gehandeld.

Verschijnselen kunnen gedurende twee tot vijf dagen zijn: koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Ga vooral even bij de huisarts langs wanneer u twijfelt over uw gezondheid. Bij de receptie van het zwembad zijn informatiebrieven voor bezoekers neergelegd.


Legionellapreventie

Legionellabesmetting kan leiden tot het uitbreken van de veteranenziekte zoals bekend is geworden tijdens de West Friese Flora in 1999. Door het uitvoeren van een risicoanalyse geeft Vgib inzicht in de gevaarlijke situaties en wordt geadviseerd over acties om deze situaties te voorkomen.


Achtergrond

De legionellabacterie (Legionella Pneumophila) is een bacterie die bij de mens verschillende ziektes kan veroorzaken, waaronder een op longontsteking lijkende infectieziekte die dodelijk kan zijn bij een te late diagnose. De legionellabacterie is pas schadelijk als deze wordt ingeademd (door middel van het inademen van aerosolen), bijvoorbeeld als gevolg van het vernevelen van water. De besmetting kan onder andere plaatsvinden bij koeltorens, vernevelingsinstallaties, fonteinen, douches en bevochtiginginstallaties. Het drinken van de bacterie, wat dagelijks voorkomt, is niet schadelijk. Naar aanleiding van de uitbraak van de veteranenziekte in 1999 tijdens de West Friese Flora in Bovenkarspel heeft het Ministerie van VROM een erg strenge tijdelijke regeling “Legionellapreventie in leidingwater” opgesteld. Inmiddels is nieuwe wetgeving beschikbaar die voor de zwaarste gebruikersgroepen (penintiaire inrichtingen, hotels en zorginstellingen) beheersmaatregelen verplicht stelt. Echter ook organisaties die niet vallen onder deze wetgeving hebben via de ARBO-wet een zogenaamde zorgplicht. Dit betekent dat organisaties verantwoordelijk blijven voor de veiligheid van mensen en dus ook de risico’s van legionella besmetting onder ogen moeten hebben.


Aanpak

De projecten voor de beheersing van legionellabesmetting lopen uiteen van het uitvoeren van de (verplichte) risicoanalyses en (waar nodig) het opstellen van beheersplannen, tot het uitvoeren van zogenaamde legionella-audits om te kijken of de risicoanalyses en beheersplannen goed zijn opgesteld en of beheersplannen correct worden nageleefd. Bij de risicobeheersing geeft Vgib er de voorkeur aan om risicovolle situaties door middel van installatieaanpassingen te elimineren, in plaats van tot beheersmaatregelen (die door menselijk handelen worden uitgevoerd) over te gaan.


Voor meer informatie over legionella wordt verwezen naar de website van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) www.vrom.nl of www.hulpverleningsdienstgroningen.nl.

Recente artikelen