Welke criteria zijn voor u van belang voor keuze van een nieuwe

Array

Iedereen in Nederland kan zelf een arts kiezen. Dat geldt ook voor de huisarts. Stel, u zoekt een andere huisarts. Welke criteria zijn dan vooral van belang voor uw keuze? De ruime ervaring van een arts? Type spreekuren, zoals een avondspreekuur? Speciale bijeenkomsten over bijvoorbeeld overgewicht? Of toch de goede toegankelijkheid? Laat het de Consumentenbond en de NPCF weten!

Tot en met maandag 19 januari kunt u hierover een vragenlijst invullen. Allereerst worden er een aantal vragen gesteld over persoonlijke kenmerken. Bijvoorbeeld: Heeft u kinderen, en hoe vaak heeft u het afgelopen jaar de huisarts bezocht?


Met behulp van deze gegevens kunnen wij bekijken of er verschillen zijn tussen bepaalde groepen patienten. Een ouder met jonge kinderen vindt waarschijnlijk andere aspecten belangrijk dan iemand met een chronische aandoening. Vervolgens krijgt u een aantal keuze-items te zien. Wij vragen aan u om deze keuze-items op volgorde van belangrijkheid te zetten. Aan het eind van de vragenlijst willen wij over een paar zaken nog uw mening weten.

U kunt hier klikken om naar de vragenlijst te gaan of in de rechterbalk de link volgen.


Heeft u echter een zorgverzekering met een naturapolis, dan kunt u alleen een arts kiezen die met uw zorgverzekeraar een overeenkomst heeft gesloten. Uw zorgverzekeraar vertelt u welke artsen dat zijn.

Lukt het niet om een nieuwe huisarts te vinden? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Deze kan u helpen bij het vinden van een nieuwe huisarts, en eventueel ook bemiddelen.

Kennismakingsgesprek

Voordat u een definitieve keuze maakt, kunt u een kennismakingsgesprek met een huisarts aanvragen. U krijgt dan een indruk van de persoon en zijn omgeving. In dit gesprek bespreekt u zaken die u belangrijk vindt.

Van huisarts veranderen

In Nederland bestaat het recht van vrije artsenkeuze. U kunt daarom van huisarts veranderen. U gaat als volgt te werk:

  • u maakt een keuze voor een nieuwe huisarts;
  • u vraagt of deze u als nieuwe patient accepteert;
  • u meldt aan uw zorgverzekeraar dat u van huisarts verandert;
  • u deelt uw oude huisarts mee dat u zult veranderen. U kunt dat mondeling, telefonisch of schriftelijk laten weten. Vraag uw oude huisarts ook om uw dossier naar uw nieuwe huisarts op te sturen.
Via de website Huisartsen.nl bieden ruim 2000 huisartsen informatie aan over hun praktijk. U kunt ook de website kiesbeter hiervoor gebruiken. U kunt een huisarts zoeken op naam, op uw postcode of op woonplaats.

Recente artikelen