‘Gezonde scepsis’ officieel van start

Het instituut voor verantwoord medicijngebruik wil via een website artsen en apothekers mobiliseren tegen de marketingmacht van pillenfabrikanten. Op 19 december 2008 treedt het initiatief ‘Gezonde scepsis’ actief naar buiten. Onder die naam zullen de komende jaren onderzoeken, opinievorming en ludieke acties plaatsvinden om meer inzicht te verschaffen in de marketingbeïnvloeding van de farmaceutische industrie en het effect hiervan op het gedrag van artsen, apothekers en patienten. Gezonde scepsis wordt gedragen door de IGZ, het ministerie van VWS, de NZA en DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik. Organisatorisch is Gezonde scepsis bij DGV ondergebracht, de formele aansturing is in handen van de Inspectie voor de gezondheidszorg. Financiering van de activiteiten is in ieder geval voor vijf jaar afgesproken.

Centraal in de communicatie staat de website www.gezondescepsis.nl. Op deze website worden nieuwsberichten over marketingbeïnvloeding bijgehouden – inmiddels meer dan 250 in 2008 – , publicaties en rapporten beschikbaar gesteld, links naar vergelijkbare internationale initiatieven geplaatst, en wordt de mogelijkheid geboden om forumdiscussies te starten. Gezonde scepsis heeft inmiddels het eerste onderzoeksrapport opgeleverd, een literatuurstudie naar het fenomeen seeding trials. Begin 2009 wordt een curriculumonderdeel voor de huisartsenopleidingen opgeleverd over het thema farmaceutische beïnvloeding, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Maastricht. Daarnaast is Gezonde scepsis gestart met een ‘pen-amnestie’-actie, waarin door de farmaceutische industrie gesponsorde pennen actief worden omgeruild voor een ‘Gezonde scepsis-pen’.


Gezonde scepsis wil een nadrukkelijke rol spelen in het vergroten van transparantie in de farmaceutische marketingbeïnvloeding. Onderzoeken naar Medical Opinion Leaders en naar op het publiek gerichte reclame zijn op handen. Beroepsbeoefenaren die dit initiatief ondersteunen worden opgeroepen hun belangstelling kenbaar te maken. Vanaf januari 2009 zal tevens een tweemaandelijkse nieuwsbrief Gezonde scepsis verschijnen.

Kijk voor meer informatie op de website gezondescepsis.nl of neem contact opmet de programmamanager Gezonde scepsis, mw. dr. Martine van Eijk, arts, te bereiken via e-mail: [email protected] en tel 030 291 62 16.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen