Jan Klitsie nieuwe bestuursvoorzitter Nefarma

Array

Jan Klitsie is de nieuwe voorzitter van Nefarma. Hij neemt vanaf 1 januari 2009 de hamer over van Han Steutel. Klitsie is general manager van sanofi-aventis en was al vice-voorzitter in het Nefarma-bestuur.

Jan Klitsie, General Manager van sanofi-aventis Nederland sprak op 28 oktober jl. tijdens het Glazen Zaal Debat van Nefarma over ‘de stem van de patient’ en de banden tussen de farmaceutische industrie en de patientenorganisaties. Hij benadrukte dat goede contacten tussen patientenorganisaties en de farmaceutische industrie belangrijk zijn voor alle zorgpartijen, maar dat de transparantie gewaarborgd moet zijn. In- en externe gedragscodes, zoals de EFPIA normering, dragen hieraan al jaren bij. Het is tijd voor een volgende stap…

Volgens Jan Klitsie zijn de belangen van de patientenorganisaties en de farmaceutische industrie vaak gelijk. Patienten hebben bovendien direct voordeel bij steun en informatie van de farmaceutische industrie. Zorg over ongewenste beïnvloeding van patientenorganisaties mag daarom nooit leiden tot een stopzetten van de samenwerking: “dan is het middel erger dan de kwaal,” aldus Klitsie. Transparantie over de onderlinge relaties en normering bieden naar zijn mening de oplossing.


De farmaceutische industrie heeft niets te verbergen en heeft zich verplicht opener te zijn over haar activiteiten. Transparantie hoort de angst voor onjuiste beïnvloeding weg te nemen. Patientenorganisaties die zich willen informeren kennen de afzender en voelen zich verplicht om informatie van alle kanten te verzamelen, zodat de balans gewaarborgd wordt. Sanofi-aventis geeft zelf opening van zaken op haar website Geneesmiddel en Debat, óók over de patientenorganisaties die financiele ondersteuning ontvangen.

De farmaceutische bedrijven hebben als geen ander kennis over hun producten. Die kennis willen zij delen met patienten, in collectief verband, maar ook individueel. Sanofi-aventis doet dit bijvoorbeeld door patienten op gespecialiseerde websites van informatie te voorzien over het gebruik van een geneesmiddel en door het beantwoorden van vragen.

Maar er is meer nodig. Gepersonaliseerde zorg is de zorg van de toekomst. Dat betekent dat sanofi-aventis zich wil openstellen voor vragen, wensen en meningen van patienten, hun familieleden, patientenorganisaties en alle stakeholders, die een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van ‘persoonlijke’ zorg. Daarmee wordt het mogelijk voor de industrie om haar onderzoek, ontwikkeling, distributie en informatie over geneesmiddelen beter af te stemmen op deze wensen en echt te leveren conform de vraag vanuit de artsen en patienten.

Sanofi-aventis vindt het daarom absoluut noodzakelijk om patienten in staat te stellen hun stem te laten horen. Daar waar mogelijk, en met kennis en geld waar nodig.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen