Xeloda® (capecitabine) als toevoeging standaard chemotherapie?

Als Xeloda® (capecitabine) wordt toegevoegd aan standaard chemotherapie in de behandeling van vrouwen met vroege borstkanker, neemt de kans op terugkeer van de ziekte of overlijden met 34 procent af. Dat is de voorlopige conclusie van een onderzoek dat door de Finnish Breast Cancer Group wordt uitgevoerd.

Deze conclusie is afgelopen zondag bekendgemaakt tijdens het San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) en is het resultaat van de driejaars analyse van de gerandomiseerde FinXX-trial, een studie waaraan 1.500 Finse en Zweedse vrouwen met een hoog risico op vroeg-stadium borstkanker deelnemen.

Volgens de onderzoeksgroep leidt adjuvante inzet van capecitabine in een docetaxel/epirubicine/cyclofosfamide-schema vergeleken met standaard chemotherapie (docetaxel/5-FU/epirubicine/cyclofosfamide) ertoe dat de kans op terugkeer van de ziekte of overlijden met 34 procent wordt gereduceerd en de kans op uitzaaiingen met 36 procent. Hiermee is het primaire eindpunt van de studie al na drie jaar bereikt. Uit de vijfjaars analyse zal blijken of de positieve trend naar overlevingswinst statistisch significant wordt.

Enkele andere resultaten in cijfers:
• Bij 54 vrouwen in de capecitabine-arm was sprake van terugkeer van de ziekte of overlijden tegenover 80 in de arm zonder capecitabine;
• Bij 42 vrouwen in de capecitabine-arm was sprake van uitzaaiingen, in de arm zonder capecitabine betrof dit 72 vrouwen;
• In de capecitabine-arm overleden 18 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker ten opzichte van 35 in de arm zonder capecitabine.

Capecitabine is een orale vorm (tablet) van chemotherapie. Voor de patient heeft dit het voordeel dat het middel thuis kan worden ingenomen. De werkzame stof is op zich geen cytostaticum, maar heeft de bijzondere eigenschap dat het zich, als het is opgenomen in het lichaam, omzet in een cytotoxische stof. Dit gebeurt voornamelijk in het tumorweefsel. Deze doelgerichte aflevering van de werkzame stof heeft een gunstige invloed op het bijwerkingenprofiel.
Capecitabine is reeds geregistreerd voor behandeling van uitgezaaide colorectaalkanker, voor adjuvante behandeling van colonkanker, voor uitgezaaide borstkanker en gevorderde maagkanker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen