Blijvend afvallen

Array

Uit onderzoek is gebleken dat niemand lijnen permanent volhoudt. Overgewicht wegwerken door te lijnen werkt dus niet. En doordat je met lijnen meer spieren afbreekt dan vetten, ontaardt lijnen meestal in het bekende “jojo-effect”. Je komt, nadat je bent gestopt, 2 keer zo snel aan. Want de spieren die de calorieen moeten afbreken zijn er niet meer.

Het is belangrijk om veel te bewegen. Door intensieve cardio (duur- en intervaltraining) verlies je veel calorieen. Het gaat bij afvallen namelijk niet alleen om het verbranden van vetten, maar om het verbranden van de totale hoeveelheid calorieen. Overgewicht is en blijft een disharmonie tussen inname en verbranding. De basale hoeveelheid calorieen die wordt ingenomen is datgene dat telt. Wat je meer inneemt dan je verbruikt wordt opgeslagen. Dat geldt zowel voor vetten, koolhydraten als voor eiwitten.

Bij intensieve cardio put je je reserves uit. Daarom heeft een intensieve duur- of intervaltraining een “afterburn” van maximaal 48 uur, (afhankelijk van de intensiteit). Hoe hoger de intensiteit, hoe groter het effect.

Nadeel van cardio is evenwel, dat je toch ook veel spiereiwitten kwijtraakt. Spiereiwitten zijn eiwitstructuren, die bedoeld zijn om spierstructuren in stand te houden en op te bouwen. Een spier verbruikt door zijn intensieve spierarbeid veel energie. Hoe hoger de trainingsintensiteit, hoe meer energie er wordt verbruikt. Het gaat om het verbranden van calorieen die de spier nodig heeft. Die calorieen kunnen glycogeen, vetten, of in het slechtste geval eiwitten zijn. Want een spier is simpel het enigste dat energie, in welke vorm dan ook, kan verbranden. Door dus alleen te lijnen of alleen cardio te doen, verbrand je wel veel calorieen maar raak je ook spieren kwijt.

Ook zinloos is lijnen in combinatie met cardio. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gewichtsverlies dan bestaat uit 2/3 spieren en 1/3 vet. Tel uit je winst. Je hebt daarmee je jojo-effect gegarandeerd…

Door echter een combinatie van krachttraining en cardio te doen, compenseer je het spierverlies. Je valt dan af door cardio. Bovendien verbranden grote spieren meer calorieen dan kleine. Het gaat dan dus dubbel op.

Meest ideaal, mits goed begeleid, is de combinatie van krachttraining, cardio en lijnen. Maar dat is niet zo eenvoudig. Bij intensieve cardio is veel energie nodig. Die heb je niet als je die energie de uren er voor niet hebt opgeslagen door verkeerd te dieten.

Als je zo maar wat doet, je gaat lijnen, je neemt geen- of te weinig koolhydraten, dan kun je de cardio niet maximaal meer doen, omdat alle reserves uitgeput zijn. De krachttraining er na heeft dan geen of weinig effect meer, omdat de eiwitten die nodig zijn om de spieren op te bouwen, (na de krachttraining), al verbrand zijn als energie tijdens de cardio.

Mijn advies is om echt blijvend af te vallen:

1. Zorg voor een goed cardio- en krachtschema, dat op jouw trainingsintensiteit

is afgestemd. Dat kan bijvoorbeeld middels een goede personal coach.

2. Eventueel ondersteund met een goed voedingsadvies dat op de

trainingsdagen en jouw trainingsintensiteit is afgestemd. Voor een

voedingsadvies kun je een sportdietiste vragen.

Op momenten van intensieve cardio moeten er voldoende koolhydraten aanwezig zijn om de training succesvol te kunnen volbrengen. Die koolhydraten zijn nodig om te voorkomen dat het lichaam spiereiwitten gaat gebruiken. Dat gebeurt namelijk, als de koolhydraten op zijn. De dag na de training, moet ook koolhydraatrijk worden gegeten, om de tekorten aan te vullen. Deze ingenomen koolhydraten worden niet opgeslagen, maar gebruikt om “tekorten aan te vullen”. Neem dus het trainingschema mee als je naar een sportdietiste gaat en vermeld de dagen waarop je traint, en op welke intensiteit: (hoe zwaar).

Bovenstaand artikel is geschreven door Personal Coach Roel Bos, speciaal voor de lezers van Medicalfacts.nl

Roel Bos, Personal Coach & Specialist blijvend afvallen

Mijn naam is Roel Bos

Ik ben geboren in Leeuwarden op 20 februari 1952.

Woonplaats: Warten (Friesland).

Ik ben getrouwd en heb 3 zoons.



Mijn trainingsachtergrond en diploma’s:

* Diploma JSL (Jeugd Schaats Leider)
* Applicatiecursus skeeleren en skaten
* Diploma Shorttracktrainer A.
* Diploma Trainer B langebaanschaatsen.
* Diploma sportschoolinstructeur

Bij deze opleidingen waren inspanningsfysiologie en trainingsleer, maar ook het maken van een trainingsplan, de vakken die mijn grootste interesse hadden.

Twee jaar lang was ik coördinator voor het shorttrack in Noord Nederland. in die periode was ik selectietrainer en maakte de trainingschema’s voor alle shorttrackclubs uit het noorden. In de zomerijs-perioden heb ik gedurende twee seizoenen (2003 & 2004) de shorttracktrainingen voor de TVM Schaatsploeg en het VPZ Schaatsteam verzorgd met de doelstelling om de bochtentechniek van de rijders te verbeteren.

Ik begeleid sporters bij het schaatsen en skeeleren en geef sportspecifieke krachttraining. Om mij te specialiseren en dit nog beter te kunnen heb ik naast mijn schaatsdiploma’s en de Applicatiecursus skeeleren en skaten recentelijk ook het diploma sportschoolinstructeur behaald. Met name de kennis van anatomie bleek hier een waardevolle aanvulling. Deze kennis is in mijn ogen onmisbaar voor elke personal coach.Naast mijn dagelijkse werk als teak- en kurkdekspecialist, ben ik personal coach.
Ik begeleid recreatieve sporters, topsporters, minder belastbare mensen en mensen die overgewicht willen kwijtraken.


Mijn doel:

Mensen te helpen om er uit te halen wat er in zit: Mensen met overgewicht te helpen afvallen door krachttraining en cardio. Sporters begeleiden door middel van beproefde trainingssystemen, -middelen en methoden en topsporters gepland laten pieken aan de hand van een trainingsplan waarin hun mogelijkheden en doelstellingen centraal staan.

Het ontwikkelen van sportende mensen, van jong tot oud, topsporter of recreant. Motiveren en inspireren is daarbij mijn drijfveer.

Persoonlijke aanpak, betrokkenheid, en doelgerichtheid zijn de sleutelwoorden. Belasting en belastbaarheid op elkaar afstemmen is daarbij de basis.

Doelgroepen:

* Mensen die blijvend willen afvallen.
* Mensen die conditie willen opbouwen en sterker / beter belastbaar willen worden.
* Topsporters.
* Recreatieve sporters van elke leeftijd.
* Iedereen die gezond wil blijven, enthousiast wil sporten, ongeacht zijn, of haar sportieve achtergrond.


Specialisaties:

* Blijvend afvallen
o Vetreductie door spieropbouw en cardiotraining

* Recreatiesport
o Conditietraining
o Kracht- opbouw en onderhoud
o Ondersteuning bij herstel na blessure of operatie.

* Topsporters.
o Sportspecifieke krachttraining
o Krachttraining
o Conditietraining
o Trainingsplanning en periodisering
o Blessurepreventie
o Voedingsadviezen

Recente artikelen