De AWBZ en haar modernisering (Aflevering 1 van 10)

Sinds 1989 vindt modernisering plaats van de Awbz. Wijkverpleging en gezinsverzorging gingen samen onder het woord thuiszorg dankzij een wijziging in de Awbz. Het persoonsgebonden budget kwam tot stand. Verzorgingshuizen, verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties gingen elkaars diensten verlenen en versmolten vaak tot zorgcentra, ondergebracht in grote gefuseerde instellingen. Het assortiment aan diensten breidde aanzienlijk uit met vormen als deeltijdopnamen, respijtzorg en case management. Ketenzorg voor clienten met dementie en andere langdurige aandoeningen kwam op. Eenheid van indicatiestelling kwam tot stand voor de hele Awbz sector. In 2003 werd deze vraaggericht dankzij de invoering van het functiegerichte indicatiestelling. Modernisering is continu bezig zijn met vernieuwing. Zelf bewoon ik een huis uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Sinds ik er woon zijn mijn vrouw en ik aan het moderniseren: een nieuwe CV, een moderne keuken, dubbel glas overal in de ramen, een uitbouw en dakkapellen toen de kinderen kwamen. Deze modernisering vond plaats met respect voor het verleden van het huis: we lieten het glas-in-lood restaureren evenals de tegeltjes in de hal en de gang. En we lieten draagmuren en fundament intact. Dat is kenmerkend van modernisering: een structuur continu in kleine stappen aanpassen aan moderne mogelijkheden met respect en soms restauratie van het oude. Modernisering staat haaks op herstructurering en reorganisatie. Die vinden plaats in een beperkte tijd en hebben geen continu karakter. Soms kijk ik naar mijn nieuwe overburen die in één jaar hun hele huis verbouwen. Dat is duur. De familie klaagt steen en been tijdens de verbouwing. Waarschijnlijk voldoet de grote ingreep toch niet na een aantal jaren van bewoning. Dan moet er alsnog weer verbouwd worden. Deze serie gaat over modernisering van de Awbz in de periode tot pak weg 2020. In het kielzog van mijn internationale collega?s zeg ik bij voorbaat: ik wil geen herstructurering of reorganisatie van de Awbz, geen big bang reorganisation. Dit was eerste aflevering van een serie van tien. De volgende aflevering gaat over de staat en het individu: wie betaalt waarvoor bij een chronische aandoening? Deze serie in tien afleveringen gaat vooraf aan het congres Nationale en internationale, recente en lange termijn ontwikkelingen in de Indicatiestelling, de Awbz en de Wmo. Dat vindt plaats op 27 maart in het Utrechtse Domus Medica, het KNMG hoofdkwartier. Wil je aan dit congres deelnemen? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.


Guus Schrijvers, Oud-Hoogleraar Public Health & Gezondheidseconoom

Guus Schrijvers (getrouwd met Els Zwaan, drie kinderen) werd op 24 juni 1949 geboren in Amsterdam als zesde kind in een katholiek onderwijzersgezin. Na het gymnasium B diploma behaald te hebben(1967) ging hij in Amsterdam economie studeren. Hij studeerde cum laude af (1973) bij prof. Wim Duisenberg op de na-oorlogse conjunctuurgolven en bij prof. Joop Hattinga Verschure op zelfzorgafdelingen in ziekenhuizen. In 1980 promoveerde hij in Maastricht op het onderwerp regionalisatie en financiering van de Engelse, Zweedse en Nederlandse gezondheidszorg. Een stelling uit zijn proefschrift werd zijn levensmotto: wie de kleine structuren niet eert, maakt de grote structuren verkeerd.

Hij promoveerde bij de grondlegger van de Nederlandse gezondheidseconomie prof. Lou Groot en bij genoemde Hattinga Verschure. Van 1974 -1984 was Schrijvers lid van de Gemeenteraad van Utrecht voor de Partij van de Arbeid. Hij ‘deed’ daar portefeuilles zoals Volksgezondheid, Welzijn, Cultuur en Financiën. Op 1 juni 1987 werd Schrijvers samen met prof. Joop van Londen hoogleraar Public Health bij de Medische Faculteit Utrecht. Dat betekende voor hem een switch van macro onderwerpen zoals de inrichting van het verzekeringsstelsel naar kleinschalige projecten zoals educatie van diabetespatiënten.

Uit een interview uit 1987 komt het citaat: ‘als de faculteit mij vraagt voor deze leerstoel, wil ik wat betekenen voor de faculteit. Dan geef ik de macro-onderwerpen op.’ Samen met Van Londen richtte hij zich in 1987 op innovaties in de thuiszorg en op ketenzorg bij chronische zieken. Later zou het die activiteiten onder de vlag disease management bundelen. Tien jaar kwam de belangstelling voor ketens in de spoedzorg erbij. Zijn kennis op dit terrein bundelde hij in het boek Moderne Patiëntenzorg in Nederland, dat hij in 2002 samen met de plaatsvervangend hoofdinspecteur drs. Nico Oudendijk voor de gezondheidszorg schreef.

Vanaf het eerste begin had het bevorderen van het onderwijs in de Sociale Geneeskunde en de Volksgezondheid zijn grote aandacht. Toen Van Londen en hij begonnen was er helemaal niets op dit terrein. Schrijvers: ‘Een grote triomf ervoer ik op 2 april 1994 toen na zeven jaar trekken en duwen de eerste medische studenten bij een GGD en een Arbodienst een verplicht co-schap Sociale Geneeskunde liepen.’

In 1999 kwam een nieuw curriculum voor de medische studenten tot stand. Tropenjaren volgden tot 2006 voor hem en zijn collega dr. Gerdien de Weert om alle uitbreidingen van het sociaal geneeskundige onderwijs bij te benen. Zijn collegestof bundelde hij in 1997 en na verschillende drukken in 2002 in het boek Een kathedraal van Zorg en in de Engelse variant daarvan Health and Health Care in the Netherlands.

Per 1 juli 2007 gaan de onderzoeksactiviteiten van Schrijvers over in de Unit Innovaties in de Zorg binnen het Julius Centrum, dat hij in 1996 met collega prof. Rick Grobbee oprichtte. Zijn aandacht blijft liggen bij Disease Management en Spoedzorg. Schrijvers: ‘Ik begrijp nog steeds niet helemaal hoe die kleine structuren binnen Disease management en spoedzorg precies functioneren. Er is tegenwoordig ook veel uitwisseling met collega’s in Noord Amerika en elders in Europa. Dat verrijkt het inzicht in hoge mate. Elk land is op dit terrein een laboratorium voor een ander land..Voorlopig heb ik mijn handen vol aan de nieuwe Unit. Toch zou ik nog twee boeken willen schrijven.Het ene krijgt als titel, De gemoderniseerde kathedraal van zorg. Het tweede boek moet gaan over ondernemersschap en gelijke toegang tot de zorg. Beide zijn belangrijk maar o zo moeilijk te combineren. Hierbij zou ik de kennis van macro econoom weer kunnen gebruiken.’

Als oud hoogleraar Public Health en gezondheidseconoom bij het UMC Utrecht. geeft hij met zijn nieuwe boek ‘Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel.’ zijn visie hoe de gezondheidszorg eruit zou kunnen zien in een maatschappij met schaarste aan zorg. Het boek is bestemd voor het middenkader van zorgorganisaties. Naast schrijver van boeken en artikelen over de gezondheidszorg is Guus lid van enkele stuurgroepen en begeleidingscommissies en geef ik lezingen en workshops.

Guus Schrijvers is voor voordrachten, dagvoorzitterschappen, interviews en onderzoeksopdrachten te bereiken via [email protected] en telefonische via zijn secretaresse Annet Esser op telefoonnummer 030 250 9359.

Recente artikelen