Kabinet pakt gezondheidsverschillen integraal aan

Array

Het kabinet gaat gezondheidsverschillen integraal aanpakken. Om dat te bereiken neemt het kabinet een aantal samenhangende maatregelen. Dat blijkt uit het ‘Beleidsplan aanpak gezondheidsverschillen op basis van sociaaleconomische achtergronden’. Hiermee heeft de ministerraad ingestemd op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie.


Verschillen

Laagopgeleide mensen leven ruim 2 jaar korter dan de gemiddelde Nederlander. Bovendien worden zij gemiddeld 5 jaar eerder ziek.
In vergelijking met het buitenland zijn de gezondheidsverschillen in Nederland beperkt, maar voor Nederlandse begrippen zijn de verschillen aanzienlijk. De gezondheid van allochtonen is over het algemeen nog iets minder goed.

Maatregelen
Ongezondheid is deels vermijdbaar. Door mensen zelf, door zorgaanbieders, werkgevers, scholen, de lokale overheid en de rijksoverheid. Het kabinet heeft tal van maatregelen in gang gezet die bijdragen aan het verminderen van sociaaleconomische achterstanden. Onder andere op het gebied van schoolverlaters, participatie, gezonde leefomgeving en bescherming van lage inkomens. In het kabinetsbeleid heeft de aanpak van krachtwijken een bijzondere plaats.

Toegankelijkheid
Concrete maatregelen op het gebied van volksgezondheid zijn gericht op effectievere zorg voor mensen met een lager inkomen en allochtonen. De voorbereidingen voor het opnemen van onder andere hulp bij stoppen met roken en een zogenoemde beweegkuur in het basispakket, zijn in volle gang. Ook voor mensen met een chronische ziekte wordt gewerkt aan een programmatische aanpak.


Bron: VWS


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen