Minister Klink reikt keurmerk TOPGGz uit aan Centrum Eerste Psychose

Array

Tijdens een bijeenkomst op 18 december ontving het Centrum Eerste Psychose van Parnassia het nieuwe keurmerk TOPGGz uit handen van Minister Ab Klink. Dit nieuwe Nederlandse keurmerk staat voor topspecialistische geestelijke gezondheidszorg waarbij innovatieve patientenzorg, wetenschappelijk onderzoek en kennisverspreiding belangrijke criteria zijn. Het Centrum Eerste Psychose behoort tot de eerste tien afdelingen in Nederland die het keurmerk in ontvangst mochten nemen.


Het Centrum Eerste Psychose is de enige gespecialiseerde Haagse afdeling voor diagnostiek en behandeling van (jong)volwassenen die een eerste psychose ervaren. Jaarlijks krijgen zo’n 150 Haagse jongeren te maken met de ingrijpende gevolgen van zo’n psychose. Deze ontstaat vaak in de puberteit, c.q. jongvolwassenheid. Daarbij spelen aanleg en als overmatig ervaren stress een belangrijke rol. Stressfactoren in deze leeftijdsgroep kunnen zijn de eindexamenperiode, het starten van een studie, het uit huis gaan en meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor zichzelf. Kortom: allerlei nieuwe stappen zetten vanwege de groei naar volwassenheid en het los maken van de ouders. Ook drugs- en alcoholgebruik kunnen leiden tot een psychose.

Snelle behandeling, beterere prognose
Door een psychose kan men problemen krijgen met school, werk, geld en vrienden. Het grijpt dus fors in op het leven van jongeren. Hoe eerder een psychose wordt behandeld, des te beter de prognose meestal is.

Help ik heb een psychose
Omdat er weinig bekend is bij jongeren, ouders en het onderwijs over psychosen lanceert Parnassia eind januari een Psychose-website. Door middel van onder andere films kunnen bezoekers zien hoe het is om voor de eerste keer een psychose door te maken, wat de oorzaken kunnen zijn en welke behandeling mogelijk is. Parnassia wil hiermee de betreffende jongeren vroeger in behandeling zien te krijgen om het verloop van hun ziekte positief te beïnvloeden.


TOPGGZ
Het onafhankelijke keurmerk TOPGGz is mede een initiatief van de Parnassia Bavo Groep, het concern waarvan Parnassia deel uitmaakt. Voor dit keurmerk komen topklinische ggz-afdelingen uit heel Nederland in aanmerking, die zich toeleggen op diagnose en behandeling van onder andere complexe psychiatrische aandoeningen. Meer informatie: http://www.topggz.nl/

Recente artikelen