Stamcellen darmkanker zijn herkenbaar

0
139

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht hebben de bron van dikkedarmkanker in muizen opgespoord. Darmcellen herkenbaar aan het eiwit Lgr5 veroorzaken darmtumoren. Dit beschrijven de onderzoekers 18 december in de online versie van het tijdschrift Nature. De resultaten helpen de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen.

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut rapporteerden vorig jaar de ontdekking van de langgezochte stamcellen van de darm. Deze cellen zijn herkenbaar aan het marker-eiwit Lgr5 en zitten onderin microscopisch kleine uitstulpingen in de darmwand. Deze week rapporteert dezelfde groep dat darmkanker ontstaat door DNA-schade in deze Lgr5 stamcellen. Het onderzoek is in muizen uitgevoerd, maar bij menselijke darmkanker zijn dezelfde genen en eiwitten betrokken. Prof. dr. Hans Clevers, wetenschappelijk directeur van het Hubrecht Instituut, leidde het onderzoek.

Met de ontdekking versterkt Clevers het idee dat er in tumoren kwaadaardige stamcellen leven. Deze kankerstamcellen blijven zichzelf vernieuwen en vormen de groeikern van een tumor. Waarschijnlijk veroorzaken deze cellen ook uitzaaiingen en zijn ze bestand tegen gangbare behandelingen. In menselijke dikkedarmtumoren en borsttumoren zijn al verschillende typen kankerstamcellen aangetoond. Clevers stelt dat de behandeling van kanker zich zou moeten richten op deze kankerstamcellen. Daarvoor is het cruciaal de cellen te herkennen, en zijn onderzoek levert daar een belangrijke bijdrage aan.