Astma Fonds: één op drie longpatiënten ongerust over rookcafé

Array

Onderzoek: rookverbod geeft longpatient meer vrijheid. Het rookverbod in de horeca betekent voor mensen met longziekten meer vrijheid om de horeca te bezoeken. Maar een daadwerkelijke toename van bezoek aan café of restaurant is er nog niet. Een op de drie longpatienten, zelf niet-roker, is ongerust over de felle discussie over het rookverbod. Dat blijkt uit onderzoek van instituut NIVEL voor het Astma Fonds.

Het Astma Fonds liet onderzoeken hoe de achterban reageert op het rookverbod, dat sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca. Het NIVEL hield in november een representatieve peiling onder 500 mensen met astma of COPD van 15 jaar of ouder. Maar liefst 43 procent van de mensen met een longziekte en die zelf niet roken, voelt zich sinds het rookverbod vrijer om net als ieder ander een bezoek te brengen aan de horeca.

Gezondheid

Tegen de verwachting in, leidde het rookverbod nog niet tot een substantiele toename van het horecabezoek door mensen met een longziekte. Het Astma Fonds verklaart die terughoudendheid uit de discussie over het rookverbod, die vooral de laatste maanden aanwakkerde. “Het is ontstellend dat het rumoer nu gaat over de omzet van een beperkt aantal bedrijven, terwijl het rookverbod de gezondheid dient van miljoenen mensen”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds.

Ongerust

Uit het onderzoek blijkt dat één op de drie longpatienten, zelf niet-roker, ongerust is over die discussie. Veertien procent van de ondervraagden was getuige van overtreding van het rookverbod, vooral in bars en cafés. “Longpatienten hebben kwetsbare longen, die snel geprikkeld raken door tabaksrook. Natuurlijk zijn ze voorzichtig”, zegt Rutgers.

Een periode van vijf maanden is nog kort om veranderingen te zien in een leefpatroon, waarin de horeca moesten worden gemeden. Mensen met longziekten zijn voorzichtig als het gaat om (mee)roken, waar ze veel last van kunnen hebben. Klachten verergeren en langdurig meeroken verhoogt de kans op permanente beschadiging van de longen. In Nederland zijn ongeveer een miljoen mensen met astma of COPD. Roken is de voornaamste oorzaak van COPD (chronische bronchitis en longemfyseem).

 


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

8 thoughts on "Astma Fonds: één op drie longpatiënten ongerust over rookcafé"

  1. rien oldenbeuving

    Zoek een cafe op waar niet gerookt mag worden, de betutteling van regeringszijdeis al erg genoeg. Besef eens wat er zou gebeuren als Nederland eensgezindzou besluiten in een keer te stoppen met roken,autorijden, drinken.Einde oefening binnen een maand een derde wereldland.

  2. Martijn Stekelenburg

    Quote: “Het is ontstellend dat het rumoer nu gaat over de omzet van een beperkt aantal bedrijven, terwijl het rookverbod de gezondheid dient van miljoenen mensen”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds.Dit citaat klopt niet. Hoewel ik de gedachte kan volgen, is het rookverbod bedoeld om de werknemer een rookvrije werkplek te garanderen en niet om de gezondheid van miljoenen Nederlanders. Doe gaan niet minder roken, ze gaan minder naar de horeca. Dan heb je feiten juist.Hoewel ik als roker achter het verbod sta, is het logisch dat de kleinere kroeg uit het straatbeeld zal verdwijnen. Als roker heb ik er niks meer te zoeken. Het lastige hier is dat een kroeg juist bedoeld is als plek waar je je ‘ongezond’ gedraagt. Roken, iets te veel drinken en misschien met de verkeerde vrouw mee naar huis;) Dat hoort erbij. Als het roken niet meer mag, gaat dat eigenlijk in tegen die gedachte. Maar de gezondheid van de werknemers, daar gaat het om. Soms offer je je plezier voor de goede zaak van de ander.

  3. Martijn Stekelenburg

    Quote: “Het is ontstellend dat het rumoer nu gaat over de omzet van een beperkt aantal bedrijven, terwijl het rookverbod de gezondheid dient van miljoenen mensen”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds.Dit citaat klopt niet. Hoewel ik de gedachte kan volgen, is het rookverbod bedoeld om de werknemer een rookvrije werkplek te garanderen en niet om de gezondheid van miljoenen Nederlanders. Die gaan niet minder roken, ze gaan minder naar de horeca. Dan heb je feiten juist.Hoewel ik als roker achter het verbod sta, is het logisch dat de kleinere kroeg uit het straatbeeld zal verdwijnen. Als roker heb ik er niks meer te zoeken. Het lastige hier is dat een kroeg juist bedoeld is als plek waar je je ‘ongezond’ gedraagt. Roken, iets te veel drinken en misschien met de verkeerde vrouw mee naar huis;) Dat hoort erbij. Als het roken niet meer mag, gaat dat eigenlijk in tegen die gedachte. Maar de gezondheid van de werknemers, daar gaat het om. Soms offer je je plezier voor de goede zaak van de ander.

  4. Oplossing: rook- en niet-rookcafé’s zonder betutteling van de regering. Kan iedereen kiezen naar welk café hij/zij wil!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Martijn,

    Misschien heel erg kort door de bocht. Kleine horecaondernemers geven het rookverbod de schuld van het omzet verlies maar ik denk dat niet het rook verbod maar de economische crisis veel meer effect heeft of de kroegen. Als je minder geld hebt laat je dat soort zaken al eerste vallen. Er is ook minder restaurant bezocht  tijdens de kerst.

  6. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Leintje,

    daar ben ik o0ok wel voor, verplicht 50% rookvrije horeca zodat er een ruime keus voor iedereen is.

  7. 50% VERPLICHTE rookvrije horeca?? Door de staat gesubsidieerd zeker?Wie gaat dan zo’n verplichte onderneming oprichten van staatswege.

  8. Redactie Medicalfacts/ER

    @ Rollo, ·100% rookvrij kost nu ook al geld, dus we verliezen er niet veel mee. Ondernemers moeten dat zelf maar reguleren. Zij willen ook rook cafés dus moeten ze maar solide initiatieven nemen. Als de beroepsorganisaties zoiets niet zelf kunnen organiseren dan is er geen basis voor enige ruimte en laten we dan de horeca maar lekker 100% rookvrij houden. En wat mij betreft mag de roker beboet worden maar ook de horecaondernemer moet een boete krijgen. We hebben met z’n allen een verantwoordelijkheid. Ik geniet enorm van de rookvrije horeca, eindelijk eens niet als stinkbom de kroeg uit komen. Ik heb geen kankerverwekkende stokjes nodig om een gezellige avond te hebben. En ook alcohol is niet nodig. Ik denk dat caféhouders maar eens hun creativiteit en ondernemerszin moeten leren gebruiken om goede zaken te doen. Alles op het roken te gooien is erg makkelijk. Deze zelfde horeca heeft, bij de invoering van de euro grof misbruik van de situatie gemaakt, om de prijzen te bijna te verdubbelen. Als ik nu kijk naar prijzen op menukaarten zie ik dezelfde bedragen als voor 2002 in guldens. Toen hebben ze, onder het motto van kosten van invoering van de euro, lekker hun zakken kunnen vullen zonder dat ze er als ondernemer iets aan hebben hoeven doen. Het is treurig genoeg dat mensen als maar roepen om overheidsgeld voor zaken waar mensen zelf verantwoordelijkheid voor moeten nemen.  Nederland kent steeds minder mensen die zelf verantwoording nemen voor wat er gebeurd. De grote graaicultuur en bedrijven die maar aan klooien met overheidsgeld moet maar eens stoppen!

Comments are closed.

Recente artikelen