SNOTTERDOKTER

Zo net voor de kerst heeft Robert Mol, de emaildokter nog een mooie column, met een terugblik naar 2008 met veel innovatieve projecten die bij Robert de revu passeren. Robert, wij wensen je veel geluk en succes in 2009. We zien je graag binnenkort weer. En aan de lezers, veel plezier met Column van de Emaildokter

 

SNOTTERDOKTER

De ontwikkeling van nieuwe ziekenhuispoli’s gaat hard. Zeker nu er ook een Snotterpoli open is. Het Slotervaart ziekenhuis heeft hierin de primeur. Feitelijk een schande voor de huisartsen, daar snotteren letterlijk en figuurlijk bij ons vak hoort. In de praktijk zie ik, dat snotterende kinderen na een bezoek aan de KNO-arts vaak veel minder snotterend bij me terug komen. Is het nog niet optimaal, dan is het met name de diagnose astma, die behandeling verdient. Daar hebben we toch geen combi KNO-arts/kinderarts voor nodig. Al met al toch leuk, dat hier geld voor beschikbaar wordt gesteld.

Wat viel mij de laatste maanden op? In de metro zittend ga je observeren. Het valt op, dat de mobiele telefoon een absolute topper is voor communicatie, ook in het OV. Privégesprekken en SMS vliegen om je oren. Daarbij wordt heel wat muziek beluisterd en word geagendeerd via de mooiste, piepkleine elektronica. Je vraagt je iedere keer weer af waarom deze wijze van communicatie zich zo stroperig in de zorg ontwikkelt. Ik besteed liever geen aandacht aan het komende, wettelijk verplichte EPD. Daar is genoeg over gewauweld. Krijg wel steeds meer twijfels over allerlei ingewikkelde aan elkaar gekoppelde EPD-dossiers. De beveiliging daarin zal altijd punt van remmende discussie blijven. Zeker voor de negatieve geesten, die ons land helaas te veel bevolken. En daar negatief vaak wint van positief zal de overheid wellicht eens wat anders kunnen overwegen. Het kan eenvoudiger, zeker als je ziet hoe iedereen zijn of haar mobiel als tool gebruikt, die vaak heiliger is dan partner of huisdier. Dus doe daar wat mee. In Maastricht is de Cardiostick ontwikkeld. Een creditkaart met USB-functie bevat persoon- en verzekeringsgegevens, inclusief medische informatie. Iedere zorgverlener kan de informatie inzien en nieuwe informatie er op toevoegen of afhalen. De zorggebruiker blijft zodoende veel eigen regie over zijn medisch dossier behouden. En dat wil men toch steeds meer. Het onderwerp beveiliging is daarbij gelijk van tafel. Die ligt nu bij de gebruiker zelf. En dat brengt me bij de mobiel. Want waarom gaan we dit apparaat niet gebruiken als Cardiostick? Het apparaatje is er al. Dus geen productie van nieuwe apparatuur, het is heilig, en wordt daarom relatief weinig verloren. Het wordt stevig gekoesterd en heeft voldoende ruimte voor nieuwe techniek. En waar draait het om bij medische informatie, die je als arts snel nodig hebt? Dat zijn de grote problemen (diabetes, hart-vaatziekten, longziekten, maligniteiten, e.d.), medicatiegebruik, operaties en allergieen. De rest is snel uitgevraagd. Dat is ons vak. Dus 2009: op naar eenvoud en EPD, op naar de mobiel als de tool hiervoor! Goede reis in het sprankelend voor ons liggende nieuwe jaar! Hopelijk zonder al te veel gesnotter.

Emaildokter

Recente artikelen