75 thuiszorgmedewerkers van Vilente in Wageningen hebben geen ander werk, Vilente spant kortgeding aan

Array

Zorginstelling Vilente heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Renkum. In dit kort geding eist Vilente dat de aanbesteding huishoudelijke zorg door de rechter onrechtmatig wordt verklaard.

De 75 thuiszorgmedewerkers van Vilente in Wageningen hebben geen ander werk. Dat zegt manager thuiszorg Berty Wortman in reactie op de bewering van het gemeentebestuur, dat de medewerkers overgenomen worden. Vilente werd in Wageningen, Ede en Renkum uit de aanbestedingsprocedure gezet omdat het te veel geld vroeg en niet voldeed aan de eisen in de aanbesteding. Dat betekent een ontslag voor 230 werknemers. Omdat echter ook de organisaties die de zorg wel moeten leveren, personeel nodig hebben, heeft Wageningen gesteld dat deze nieuwe aanbieders de oude medewerkers in dienst moeten nemen. “Maar dat kan de stad niet eisen.”
Op dit moment heeft één organisatie aangeklopt bij Vilente: TSN. Maar de twee zitten in een patstelling. „Ze kunnen ons personeel niet overnemen, omdat ze bij ons veel meer loon krijgen. Dat accepteren de vakbonden niet. Tenzij we twee ton inbrengen als vergoeding. We hebben Wageningen gevraagd een deel van die kosten op zich te nemen, maar die reageert niet. Straks zitten clienten zonder hulp en medewerkers op de bank.


K o r t   g e d i n g  Vilente  t e g e n  g e m e e n t e   R e n k u m

Zorginstelling Vilente heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Renkum. In dit kort geding eist Vilente dat de aanbesteding huishoudelijke zorg door de rechter onrechtmatig wordt verklaard. 

Zoals bekend heeft Vilente een geschil met de gemeente Renkum over de hoogte van de tarieven voor de huishoudelijke zorg in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het door de gemeente geboden tarief is niet voldoende om het salaris van de huishoudelijk medewerkers te bekostigen.

Vilente heeft in de aanbesteding ingeschreven voor de reele kostprijs en daardoor moet Vilente stoppen met de huishoudelijke hulp in Renkum.

In de dagvaarding stelt Vilente dat de berekening waarop de gemeente haar tarieven baseert, onjuist is.

Sinds de invoering van de WMO per januari 2006 biedt Vilente in de gemeenten Ede, Wageningen en Renkum huishoudelijke hulp via de WMO aan clienten. In de afgelopen twee jaar heeft dat Vilente, maar ook de andere zorgaanbieders, veel geld gekost aangezien de tarieven niet kostendekkend waren. Vilente kan zich verliezen bij deze vorm van dienstverlening niet langer permitteren.

Aan het dringende verzoek van Vilente en andere zorgaanbieders aan de gemeenten om met een beter uurtarief te komen is geen gehoor gegeven. Het tarief van de gemeente Renkum ligt beduidend lager dan wat landelijk als minimum wordt beschouwd en ligt onder de kostprijs.

Het kort geding dient op woensdag 21 januari 2009 bij de rechtbank in Arnhem.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "75 thuiszorgmedewerkers van Vilente in Wageningen hebben geen ander werk, Vilente spant kortgeding aan"

  1. ik heb zelf huishoudelijke hulp aangevraag op http://www.ikzoekhuishoudelijkehulp.nl

Comments are closed.

Recente artikelen