Obductie nodig om hartfalen op te sporen

Nabestaanden van mensen jonger dan vijftig jaar die aan plotse hartdood zijn overleden moeten vaker obductie aanvragen. Dat kan hartafwijkingen in de familie aan het licht brengen. Het UMC Utrecht start daarom een onderzoek om het aantal obducties te vergroten. Cardioloog Pieter Doevendans vertelt dit in Uniek, het relatiemagazine van het UMC Utrecht, dat in januari verschijnt.

In het Careful-onderzoek wil het UMC Utrecht via obducties de oorzaken van plotse hartdood aan het licht brengen. Veelvoorkomende oorzaken van plotse hartdood zijn een verdikte of een verwijde hartspier, of hartritmestoornissen. Deze aandoeningen kunnen erfelijk zijn. Dat betekent dat nabestaanden wellicht het risico lopen aan dezelfde aandoening te lijden. Als uit een obductie een erfelijke doodsoorzaak naar voren komt, volgt daarna een onderzoek van familieleden. Meestal volstaat een hartfilmpje, maar om vatbaarheid voor hartritmestoornissen op te sporen kan DNA-onderzoek nodig zijn. Preventieve behandeling kan hierop volgen.

Doevendans: “Patienten die een groot risico op een hartstilstand lopen, kunnen we voorzien van een ICD, een implantable cardioverter-defibrillator. Dit apparaatje meet de elektrische activiteit van het hart en geeft zo nodig een elektrische impuls af die het hart weer normaal doet kloppen.” Aan het Careful-onderzoek werken ook Leiden UMC, Meander MC in Amersfoort en het AMC in Amsterdam mee.


Het CAREFUL onderzoek wordt sinds 1 juni 2008 uitgevoerd vanuit de afdelingen Cardiologie en Klinische Genetica van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Meander Medisch Centrum Amersfoort in een aantal regio’s in Nederland. Het doel is om bij meer jonge mensen (1-45 jaar oud) die plots overlijden zonder duidelijke oorzaak verder onderzoek te verrichten. Ook is het doel om meer naaste familieleden te onderzoeken op de aanwezigheid van een erfelijke hartaandoening op een polikliniek Cardiogenetica in een academisch ziekenhuis.

In twee onderzoeksregio’s wordt op een verschillende manier geprobeerd het aanvragen van dit aanvullend onderzoek te stimuleren. Uiteindelijk zal dan bepaald kunnen worden welke manier het meest effectief is. Dit wordt vergeleken met de regio’s waar het laten uitvoeren van aanvullend onderzoek niet extra wordt gestimuleerd.

In de provincie Noord-Holland wordt gedurende het eerste half jaar van het onderzoek op verschillende wijzen het bestaan van een telefoonnummer en deze website onder aandacht gebracht van alle huisartsen en andere hulpverleners, die bij een plots overleden jongere betrokken kunnen worden. De bedoeling is dat deze hulpverleners in zo’n geval door middel van telefonisch contact of het bezoeken van deze website gerichte ondersteuning krijgen bij het laten uitvoeren van aanvullend onderzoek bij de overledene en/of de naaste familieleden.


Informatie
Als u na het lezen van bovenstaande nog specifieke vragen heeft over het CAREFUL onderzoek, dan kunt u contact opnemen met C. van der Werf, arts-onderzoeker, via telefoonnummer 020-5667731.

Lees hier het hele artikel in Uniek.

En verder…

In Uniek ook het verhaal van Fleur en Marieke die het chronisch vermoeidheids­syndroom te boven kwamen dankzij online gedragstherapie. Magneten in plaats van pillen: hoe depressies te behandelen met magnetische stimulatie. En waarom het levensgevaarlijk is dat ouderen in verpleeghuizen zo vaak antipsychotica krijgen.

Uniek is online te lezen op www.umcutrecht.nl/uniek

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen