Ontslagen bij Vitras niet noodzakelijk meer

Array

Thuiszorgorganisatie Vitras/CMD hoeft volgende maand geen of slechts een paar huishoudelijke hulpen te ontslaan. De 275 vrouwen die twee maanden geleden ontslag werd aangezegd hebben allemaal een alternatief gevonden. In oktober kondigde Vitras/CMD ontslag aan voor 275 vrouwen. De organisatie had het contract voor huishoudelijke hulp met Nieuwegein, Lopik, IJsselstein en Houten ontbonden. Vitras wilde een hogere vergoeding voor het werk. De gemeenten weigerden.

Dat leidde tot onrust bij de ruim 1500 mensen die huishoudelijk hulp krijgen. Veel clienten, vooral hulpbehoevende 80-plussers, waren bang hun vertrouwde hulp te verliezen. Personeel vreesde bij nieuwe werkgevers minder te verdienen. De onrust werd zo groot dat IJsselstein uiteindelijk instemde met een hogere vergoeding voor Vitras, maar Nieuwegein, Houten en Lopik niet.De meeste huishoudelijke hulpen voor wie onstlag dreigde zijn volgens Vitras/CMD nu overgestapt naar de huishoudelijke divisies van Zuwe en Zorgspectrum. Huishoudelijke hulpen die in Houten werkzaam waren, konden in dienst blijven bij Vitras als zij bereid waren om in Bunnik, Zeist of de Utrechtse Heuvelrug te gaan werken. Daar hebben enkele tientallen gebruik van gemaakt. Ook de andere aanbieders van huishoudelijke hulp wilden de vrouwen graag in dienst nemen.

Volgens Nieuwegeinse gemeentewoordvoerster Suvaal krijgt ‘de overgrote meerderheid’ van de mensen in het nieuwe jaar hun eigen hulp. ,,Heel veel mensen hebben zich samen met hun hulp aangemeld bij een nieuwe zorgaanbieder.”

Per 1 december hadden 120 ouderen nog niet gereageerd op het verzoek van de gemeente Nieuwegein om een nieuwe zorgaanbieder te kiezen, maar – zo bleek bij nabellen door de gemeente – het gros had zich al zelfstandig aangemeld bij een zorgverlener. Van alle 900 mensen in Nieuwegein hadden uiteindelijk 40 mensen geen keuze gemaakt. Zij zijn ingedeeld door de gemeente.

Volgens Suvaal gaat het gros van alle huishoudelijke Vitras-hulpen naar nieuwe zorgaanbieders. Het is in Nieuwegein nog niet bekend welke bedrijven als favorieten uit de strijd zijn gekomen. ,,Het is in ieder geval niet meer zo dat er één bedrijf is dat 80 tot 90 procent van de markt heeft.” In Lopik heeft ruim de helft van de mensen gekozen voor huishoudelijke hulp van de Rivas Zorggroep.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen