Bert Prins: Ziekenhuis vereist hoogwaardige techniek

Array

Bert Prins, hoofd medische techniek vindt het mooi werken in het ziekenhuis, omdat hij met hightech apparatuur werkt. Ook weet je dat hetgeen je doet direct van invloed is op de patient. Hoofd technisch onderhoud Fendy Habiboellah zit hier nu achttien jaar en de uitstroom van personeel is bijna nul, vertelt hij. Dat zegt toch wel wat. Elke dag is hier anders. Dat maakt het werk boeiend, spannend. Technisch onderhoud zorgt ervoor de technische installaties van het ziekenhuis worden onderhouden. Daarbij maken we een onderscheid tussen medische techniek en de niet-medische techniek. Ik ben verantwoordelijk voor de niet-medische techniek.

Totaalomgeving
Technici onderschatten nogal eens wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud in een ziekenhuis. Het ziekenhuis is namelijk een totaalomgeving. Alles wat je in de samenleving tegenkomt, kom je hier ook tegen. Zo heeft een ziekenhuis naast de specifieke medische functie ook bijvoorbeeld een hotelfunctie en administratieve functie.


Regels
Daarbij komt nog eens dat alles aan zeer strenge regels is onderworpen. Dat maakt het beheer van een eenvoudige installatie al snel complex. Zo moeten we elk tappunt van de drinkwaterinstallatie controleren vanwege de legionellaproblematiek en die controles moeten we ook nog eens vastleggen. Een ander voorbeeld; we werken met perslucht die ook gebruikt kan worden bij de behandeling van patienten. Dat betekent dat we de bereiding helemaal moeten documenteren.


Specialistische apparatuur
Prins is verantwoordelijk voor de medische techniek. ‘We beheren alle medische apparatuur en zorgen ervoor dat deze veilig blijft functioneren. Het varieert van een eenvoudige infuuspomp tot de geavanceerde MRI- en CT-scans. Bij elkaar hebben we een kleine 7000 apparaten in beheer. Daarbij gaat het om 500 soorten en 1500 verschillende typen. Dit maakt het werk hier enorm afwisselend. Geen dag is hetzelfde.

Je begint hier met de infuuspompen. Maar ook dat is zeker geen standaardwerk. Met wat je gisteren hebt gedaan, kom je er morgen niet. Vervolgens kun je doorgroeien naar de specialistische apparatuur, zoals de MRI-scan en de hartbewakingsapparatuur. Wanneer wij dergelijke apparaten kopen, bedingen we dat onze mensen een opleiding bij het bedrijf krijgen. Zo zorgen we ervoor dat we zelf reparaties kunnen uitvoeren. Het grote voordeel is dat bij storingen geen servicemonteur hoeft te komen. Het duurt namelijk vaak lang voor ze komen en elke dag dat we bijvoorbeeld een röntgenkamer niet gebruiken, kost dat het ziekenhuis enorm veel geld.’


Opleiding
De afdeling medische techniek bestaat uit veertien mensen, voor het merendeel mensen met een mbo- of hbo-opleiding elektronica. Die opleiding alleen is echter niet voldoende. Vandaar dat iedereen ook nog twee keer een half jaar een opleiding Medische techniek van een avond per week krijgt. Bij technisch onderhoud werken achttien mensen. Vroeger werkten hier vooral mensen van een machinistenopleiding.

Volgens Habiboellah is alles nu complexer en zoek je mensen met minimaal een mbo-opleiding of iemand van het vmbo die de potentie heeft door te groeien. Je moet namelijk de installatie begrijpen, de regelgeving begrijpen en alles wat je doet, moet je ook nog eens documenteren en vastleggen.

Volgens Prins is het werk moeilijk te vergelijken met het werk bij andere bedrijven. Of je het nu hebt over kantoor-ict, telefooninstallaties of tv-elektronica. Het werk hier is volstrekt anders. Je werkt hier met de modernste apparatuur, je werkt voor patienten en het werk is enorm afwisselend.


Meer weten over werken in het ziekenhuis?
Kijk hier of bel met de afdeling personeelszaken & opleiding, telefoon: 020 – 510 8


Bron: SLAZ

Recente artikelen