Mannenkliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis succesvol

De medische behandeling en bejegening van het medisch personeel van de Mannenkliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgen een 8 van patienten. Maar liefst 83% van de patienten zou de Mannenkliniek aan anderen aanbevelen. Dit blijkt uit een enquête die onlangs onder de patienten van de kliniek is gehouden. Eén jaar geleden opende het Jeroen Bosch Ziekenhuis de Mannenkliniek; een polikliniek voor urologische gezondheidsklachten die specifiek zijn voor mannen.

Rob Schipper, uroloog en initiatiefnemer van de Mannenkliniek: “Omdat we nieuwsgierig waren naar wat patienten van ons vinden, en wilden weten of er dingen zijn die veranderd moeten worden, hebben we dit tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Ook past dit in het kader van het project ‘In Dialoog’ waar het ziekenhuis actief mee bezig is.” Door het beantwoorden van meerkeuzevragen konden patienten aangeven hoe tevreden ze waren over de ontvangst op de polikliniek, de bejegening en de behandeling door de medewerkers, de bejegening en de behandeling door artsen, de informatie die verstrekt wordt, de mate van inspraak bij een behandeling, privacy en nazorg.
Resultaten
De resultaten waren erg goed. De meeste mensen gaven aan duidelijk tevreden tot zeer tevreden te zijn over de onderwerpen. Aan het einde van de enquête hadden de patienten de gelegenheid om zelf nog een reactie in te vullen dat ze graag kwijt wilden. Daar zijn een aantal verbeterpunten uitgekomen, en dan voornamelijk het aspect wachttijden. Korte wachttijden en korte doorlooptijden zijn kerndoelen die de Mannenkliniek nastreeft. Schipper: “We werken via one-stop-shop, en proberen tijdens één bezoek de diagnose en het behandeladvies vast te stellen. We proberen door maatregelen, zoals het creeren van meer afspraakplekken, de wachttijden korter te krijgen.”
Klachten
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is nog steeds het eerste en enige ziekenhuis in Brabant dat een dergelijke kliniek heeft. Inmiddels hebben 200 mannen de weg weten te vinden naar deze polikliniek. Het van tevoren geschatte aantal van 150-200 patienten per jaar is hiermee behaald. Uit de verhalen van patienten blijkt dat de kliniek voorziet in een behoefte. De patienten komen uit alle leeftijdscategorieen, met veruit de grootste groep bezoekers van 50 jaar of ouder (85%). Ongeveer 80% van de patienten heeft erectieproblemen. Behalve mannen met erectiestoornissen, vormen patienten met een laag testosterongehalte een groot deel van de patienten. Af en toe komen tijdens het onderzoek in de kliniek ook ernstiger aandoeningen aan het licht, meestal in een vroege vorm maar ook een enkele keer in een verder gevorderd stadium. Zo zijn er in het afgelopen jaar twee gevallen van prostaatkanker vastgesteld.
Voorkomen
Tijdens het spreekuur van de Mannenkliniek, dat plaatsvindt op locatie Carolus van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, wordt de klacht zelf onderzocht, maar is er ook aandacht voor gerelateerde aandoeningen. Zo zijn erectiestoornissen vaak een gevolg van dezelfde onderliggende oorzaken als hart- en vaatziekten en kan een laag testosterongehalte onder andere seksuele dysfuncties, botontkalking en haaruitval tot gevolg hebben. Door vroege diagnostiek of liever nog door het nemen van preventieve maatregelen kunnen urologische klachten en gerelateerde aandoeningen in sommige gevallen worden voorkomen.
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Minimaal invasieve chirurgie, Moleculaire Diagnostiek en Interventiecardiologie.

Recente artikelen