Verwenzorg

Array

Het afgelopen jaar heb ik kennis mogen maken met veel nieuwe initiatieven in de zorg. Als rode draad zie ik dat zorgaanbieders de klant steeds meer centraal stellen. Veel ziekenhuizen en huisartspraktijken organiseren de zorg nu rondom de wensen van de patient. Ook in verpleeg- en verzorgingshuizen is een verandering gaande. Daar spreekt men steeds vaker over het positieve effect van ‘verwenzorg’. Zorg waarbij de beleving van de client voorop staat.

Verwenzorg is erop gericht om bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen een zo gelukkig en waardevol mogelijk leven te geven. Dit kan bijvoorbeeld door een feestelijke avond te organiseren. Of door op een zonnige dag samen in de tuin te eten. Het zijn vaak eenvoudige activiteiten die fleur aan het leven geven en stof tot napraten. Verwenzorg is ook denken vanuit ‘ja’ in plaats van ‘nee’: Ja, natuurlijk kunt u ontbijten na half negen. Ja, uw huisdier is welkom als u bij ons komt wonen en ja, we gaan er voor zorgen dat de huiskamer gezelliger wordt. Het ‘ja’ denken geeft ruimte aan nieuwe ideeen en toont respect voor de persoonlijke situatie van de bewoners.Het accent bij verwenzorg ligt niet op meer geld of grote veranderingen. Het gaat om andere en meer persoonlijke aandacht voor de bewoner. Het vraagt om voortdurende alertheid van de directie en medewerkers om niet de organisatie centraal te stellen, maar de mens die er woont.

We stimuleren verpleeg- en verzorgingshuizen, en andere zorginstellingen waar mensen langdurig verblijven of wonen, die op deze manier werken. Verwenzorg is wat ons betreft net zo noodzakelijk als goede lichamelijke verzorging. Immers, een mens kan niet zonder momenten van geluk. Het geeft zin in het leven en het is ruimschoots bewezen dat levenslust een belangrijke voorwaarde is voor het behouden van gezondheid.

Hebt u wellicht vragen of suggesties over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Ik wens u een gezond 2009 met veel momenten van geluk!

Met vriendelijke groet,

Lidy Hartemink
Directeur Gezondheidszorg

Recente artikelen