Het bizarre verhaal een Pakistaanse Belgische huisarts

De Belgsiche huisarts die in de cel zat voor het uitvoeren van een illegale abortus, is weer aan de slag. Half oktober werd in Antwerpen de Pakistaanse arts Mohammad Azad Rahman opgepakt. Hij zou, onder druk van een pooier, een vergevorderde zwangerschap hebben afgebroken bij een Nigeriaans meisje dat door vrouwenhandelaars naar Belgie was gehaald om in de prostitutie te werken.

Hij bekende de clandestiene abortus bijna meteen, zolang hij zijn huisartsenpraktijker maar kon openhouden en z’n patienten niet voor een gesloten deur zouden staan. Het parket van Tongeren dacht er anders over en sloot hem twee maanden op in de gevangenis van Lantin.

Intussen loopt het onderzoek nog altijd, maar de man is vrijgelaten. En, opmerkelijk, zijn praktijk is alweer open. ‘Ja, ik heb die abortussen uitgevoerd, maar zeker niet onder dwang’, geeft dokter Rahman toe aan Medinews. ‘Ik ben de enige dokter die illegale patienten niet op straat zet. Om maar een voorbeeld te geven: soms komen hier Marokkaanse meisjes aankloppen. Ze zijn dan zwanger, maar ze zijn doodsbang voor de gevolgen als hun familie het te weten komt, en ze zijn in paniek.’ Wettelijk mag een huisarts in Belgie geen abortussen uitvoeren. Daarvoor zijn er net als in ons land gespecialiseerde centra, die de nodige begeleiding bieden. ‘Maar die meisjes komen allemaal uit vrije wil naar hier’, benadrukt Rahman. ‘En dat kan ik bewijzen: bij elke behandeling van een abortus of een miskraam vraag ik een schriftelijke toestemming. Ik verzeker u, ik doe het niet voor het geld. Ze betalen wat ze kunnen. Soms is dat 100 euro voor een behandeling, soms is dat 50 euro.’

Hoeveel behandelingen – zoals hij het bij voorkeur noemt – hij zo jaarlijks uitvoert, kan hij niet precies zeggen. ‘Als het over miskraambehandelingen gaat, moeten dat er zo’n vijf tot zes per jaar zijn. Abortussen zijn zeldzamer.’

Zijn praktijk in de Antwerpse Seefhoek geeft alvast een niet zo fraai beeld. Wie op consultatie wil, moet noodgedwongen eerst een wasserij binnenstappen. Daarna gaat het via een bouwvallige wenteltrap naar boven, waar de afgebladderde muren de toon zetten. Het gerecht heeft maar één woord voor zijn praktijk: middeleeuws. De metalen gynaecologische stoel, die in de keuken staat en recht uit een slechte horrorfilm zou kunnen komen, zegt alvast veel. ‘Het oogt hier niet modern’, geeft hij toe. ‘Maar alles wordt hier dagelijks ontsmet.’

Zijn praktijk mag dan wel weer open zijn, veel patienten komen er voorlopig niet over de vloer. ‘Mijn reputatie is zwaar geschaad’, zegt Rahman.

De Orde van Geneesheren is intussen een eigen onderzoek gestart, zo bevestigt voorzitter Georges Albertyn. Dat de praktijk opnieuw open is, moesten ze gisteren wel van onze redactie vernemen. Mogelijk zal dat het onderzoek versnellen.

Maar hoe dan ook kan de Orde voorlopig alleen maar toekijken. Zolang de procedure loopt, kan er niet worden opgetreden, ook niet preventief.

Recente artikelen