Oud-hoogleraar Huisartsgeneeskunde Henk Lamberts overleden

0
256

Oud-hoogleraar Huisartsgeneeskunde Henk Lamberts is zaterdag na een kort ziekbed in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft dat dinsdag op zijn site bekendgemaakt. Lamberts is internationaal bekend door zijn pionierswerk op het gebied van registratie van diagnoses van huisartsenpraktijken. Door zijn toedoen werden in de jaren zeventig ook psychische en sociale problemen meegenomen in die registraties. De naam van Henk Lamberts zal, samen met die van Maurice Wood, voor altijd verbonden blijven aan de International Classification of Primary Care (ICPC). Zijn magnum opus is niet alleen gelegen in de conceptualisering van deze unieke huisartsgeneeskundige classificatie, maar ook de ontwikkeling ervan en de incorporatie in het (elektronische) huisartsen dossier. Onder zijn vasthoudend leiderschap is deze empirie in de Nederlandse huisartspraktijk ook in diverse andere landen in en buiten Europa geïntroduceerd.

Lamberts begon in 1966 als huisarts in de Rotterdamse nieuwbouwwijk Ommoord. Hij was daar nauw betrokken bij het opzetten van één van de eerste wijkgezondheidscentra in Nederland, waar artsen en andere hulpverleners nauw met elkaar samenwerkten. Hij begon daar ook met het rubriceren en bijhouden van de medische klachten bij zijn patienten. Lamberts was later betrokken bij de ontwikkeling van een internationaal geldend systeem van registratie. Lamberts ontving diverse onderscheidingen voor zijn baanbrekende werk: hij was lid van verdienste van het NHG, lid van het Institute of Medicine, VS, ontving de Maurice Wood award van de North American Primary Care Research Group (NAPCRG) in 2005 en een Fellowship van Wonca in 2007.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap schrijft dat de internationale huisartsengemeenschap een markant leider heeft verloren.