RIVM: Smog waarschuwing door fijn stof tijdens oudejaarsnacht

Array

Gezien de weersvooruitzichten van vandaag is er tijdens de oudejaarsnacht kans op smog door fijn stof. Dit komt door de grote hoeveelheid vuurwerk die tijdens de jaarwisseling wordt afgestoken in combinatie met het stabiele koude en rustige weer. Vooral in stedelijk gebied zullen de stofconcentraties in de eerste uren na middernacht waarschijnlijk sterk verhoogd zijn. Het woord smog is een samenvoeging van het smoke (rook) en fog (mist). Het woord is in 1911 geïntroduceerd, maar het smogprobleem is zo oud als de weg naar Rome. Het begrip smog wordt in Nederland tegenwoordig gebruikt voor een periode met verhoogde luchtverontreiniging. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven, dat in Nederland de smogberichten verzorgt, maakt onderscheid tussen lichte of geringe smog, matige smog en ernstige smog. Bij mensen met chronische aandoeningen van de luchtwegen kunnen de klachten vanaf matige smog verergeren.


Gezondheidseffecten
Het inademen van fijn stof kan invloed hebben op de gezondheid. Een verhoogde concentratie fijn stof kan, samen met een gelijktijdig optredend mengsel van andere luchtverontreiniging, leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten. Vooral bij mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten, kunnen de klachten verergeren. De ernst van de klachten kan bij hogere concentraties fijn stof toenemen. Per persoon kunnen de klachten verschillen. Raadpleeg uw arts bij vragen rond klachten.


Informatie over smog
Informatie over de actuele smogniveaus en gezondheidseffecten staat op pagina 711 en 712 van NOS-Teletekst en op de website van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM: www.rivm.nl/lml. De provinciale milieuvoorlichters en de DCMR (Milieudienst Rijnmond) kunnen informatie verstrekken over (de herkomst van) smog, over de gemeten concentraties, de smogverwachting en de regionale situatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen