1000ste dotterbehandeling in Rijnstate

Array

Afgelopen zaterdag vond in Ziekenhuis Rijnstate de 1000ste dotterbehandeling van dit jaar plaats.

Dit is een forse stijging vergeleken met 2007, waarin 750 mensen gedotterd werden. De stijging heeft voornamelijk te maken met goede afspraken met omliggende ziekenhuizen en de ambulancedienst. Het verzorgingsgebied wordt steeds groter (Zevenaar, Zutphen, Ede, Doetinchem, Apeldoorn).
Ziekenhuis Rijnstate voert al sinds mei 2004 dotterbehandelingen uit tijdens kantooruren. Sinds september 2006 kunnen patienten die gedotterd moeten worden 24 uur per dag terecht op de afdeling Cardiologie van Ziekenhuis Rijnstate.

Bij dotteren wordt een vernauwing van een kransslagader verholpen die is ontstaan als gevolg van aderverkalking. Bekende oorzaken van aderverkalking zijn onder andere roken, hoge bloeddruk, suikerziekte en een te hoog cholesterolgehalte.

Tijdens de dotterbehandeling wordt via de lies een slangetje (katheter) naar het hart gevoerd. Door de katheter wordt een ballonnetje in de vernauwde kransslagader opgeblazen. Het ballonnetje drukt aangekoekt bloed of cholesterol weg, waardoor het bloed weer normaal kan stromen. In ongeveer 98% van de gevallen wordt er, om optimaal resultaat te bereiken, ook een zogeheten stent geplaatst. Een stent is een gevlochten metalen kokertje dat in de vaatwand wordt gedrukt om het bloedvat open te houden.

Om aan de groeiende vraag naar dotterbehandelingen te voldoen opende Ziekenhuis Rijnstate in 2007 twee hartkatheterisatiekamers (HKC). Dit zijn speciaal ingerichte ruimtes voor het doen van onderzoek van de hartvaten, het dotteren, het plaatsen van pacemakers en ICDs (een ICD is een specifieke pacemaker die levensbedreigende ritmestoornissen van het hart kan stoppen). De nieuwe HKCs zijn voorzien van de modernste technologie: er wordt gewerkt met state off the art apparatuur. De samenwerking met de ambulancedienst, de hartbewaking en de IC is hierbij onontbeerlijk. Mede door deze samenwerking, heeft Rijnstate deze groei kunnen doormaken.

Bron:Alysis zorggroep


Recente artikelen