Lijnen volgens de Sonja Bakker-methode werkt niet en is ongezond

Array
Vrouwen die het dieet van Sonja Bakker volgen, vallen in de eerste weken veel af. Daarna komt het gewichtsverlies tot stilstand. Wie serieus wil afvallen, kan het best een programma met intensieve begeleiding en bewegingsoefeningen volgen. Dat concluderen voedingswetenschappers van de Wageningen Universiteit, die 39 vrouwen veertig weken lang hebben gevolgd bij diverse pogingen om gewicht kwijt te raken. Bijna 60 procent van alle mensen hebben afvallen als goed voornemen. Van de mensen die in 2008 wilden afvallen, viel  in 2008 70 procent maar een beetje af. Veel mensen kiezen voor het dieet van Sonja Bakker.  De vrouwen die het intensieve programma van Ladyline volgden, verloren ongeveer 12 procent van hun lichaamsgewicht. Vrouwen die de boeken van Sonja Bakker gebruikten, kwamen uit op 4 procent gewichtsafname.
Ongezond
Het dieet van Sonja Bakker is ongezond, want het is een zogenoemd crashdieet. Lijnen volgens de Sonja Bakker-methode (ook wel bekend als Sonja-Bakkeren) verpest de stofwisseling en kan blijvende problemen met het metabolisme en eetgedrag veroorzaken. Dat zegt Tatjana van Strien, werkzaam bij Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit, vandaag in de verschillende kranten.
De Wageningse pilot-studie vergeleek deelneemsters aan drie dieetconcepten met een controlegroep. Uit het onderzoek komt naar voren dat deelneemsters aan een programma met intensieve begeleiding en bewegingstherapie gemiddeld het meeste afvielen, met circa twaalf procent gewichtsafname, gemeten over de hele periode van veertig weken. Een tweede groep die eenmaal per maand een dietist van een kruisvereniging bezocht viel gemiddeld met bijna zeven procent af.De geringste gewichtsafname werd gemeten bij een groep die de boeken van Sonja Bakker volgden en bij een controlegroep die alleen een voorlichtingsbrochure van het Voedingscentrum kreeg; beiden kwamen uit op gemiddeld iets meer dan vier procent afname van het gewicht. De drie laatstgenoemde groepen kregen geen bewegingstherapie aangeboden. De ‘Sonja Bakker-groep’ viel vooral in de eerste weken veel af.


In onderstaande grafiek is de gemiddelde ontwikkeling weergegeven in het gewicht bij de diverse groepen.



Bereik je ideale gewicht !
Bereik je ideale gewicht !
Sonja Bakker

Bereik en behoud je ideale gewicht!
Bereik en behoud je ideale gewicht!
Sonja Bakker

Zomerslank met Sonja
Zomerslank met Sonja
Sonja Bakker


BMI
Het onderzoek omvatte in totaal 39 vrouwen tussen 30 en 65 jaar die gedurende 40 weken werden gevolgd. Alle vrouwen kenmerkten zich door overgewicht; hun zogeheten BMI (body mass index) lag tussen 27 en 40. De BMI is een index voor het lichaamsvetgehalte en overgewicht. De BMI voor een gezonde gewichtsverhouding dient tussen de 20 en 25 te liggen. Boven 25 is sprake van overgewicht en boven de 30 van obesitas (vetzucht/zwaarlijvigheid). Een BMI van 40 of meer duidt op zeer ongezond overgewicht. Een BMI onder de 20 kan duiden op ondergewicht en ondervoeding. (Bron: www.food-info.net).


Intensieve begeleiding
De onderzoekers vinden in de resultaten van dit verkennende onderzoek voldoende aanleiding om te pleiten voor meer onderzoek naar overgewicht en afvallen, niet alleen onder grotere groepen mensen maar ook over langere periodes. Zij willen ook met anderen programma’s opzetten van intensieve begeleiding en aandacht voor lichamelijke activiteit van mensen die willen afvallen. Zo wordt er samen met het Ziekenhuis Gelderse Vallei een dergelijk programma ontwikkeld voor jongeren onder de 18 jaar. Verder worden op dit moment samen met de GGD Gelre-IJssel regionale programma’s voor de begeleiding van schoolkinderen geevalueerd.


Maatje 36
In haar inaugurele rede vorige week stelde prof.dr.ir Edith Feskens, hoogleraar Voeding en het metabole syndroom aan Wageningen Universiteit dat lijnen een keerzijde heeft. Succes hangt onder meer af van therapietrouw, het permanent volhouden van het gezonde leefpatroon. Belangrijk is ook of iemand al eerder afslankpogingen heeft gedaan; opvallend is dat mensen die veel aan dieten hebben gedaan, het minst afvielen. Dat kan te maken hebben, meent de hoogleraar, met de schadelijke werking van extreme dieten, waarbij er een jojo-effect van afvallen en aankomen optreedt omdat het lichaam zich instelt op de geringe energie die binnenkomt en daar zuinig mee omgaat. Recente TNO-cijfers laten zien dat de helft van meisjes tussen 13 en 18 jaar ongezond lijnt, waardoor er eerder kans is op meer dan op minder overgewicht. Daartegenover stelt Feskens dat met een leefstijlverandering vijf tot tien procent vermindering van het lichaamsgewicht valt te bereiken en dat dat al een gunstig effect heeft op het metabole syndroom. Feskens: “Bijna iedereen wil meer afvallen en het liefst terug naar maatje 36. Het is goed om je te realiseren dat dat vaak niet kan en ook niet hoeft.”


De Wageningse pilot-studie vergeleek deelneemsters aan drie dieetconcepten met een controlegroep. Uit het onderzoek komt naar voren dat deelneemsters aan een programma met intensieve begeleiding en bewegingstherapie gemiddeld het meeste afvielen, met circa twaalf procent gewichtsafname, gemeten over de hele periode van veertig weken. Een tweede groep die eenmaal per maand een dietist van een kruisvereniging bezocht viel gemiddeld met bijna zeven procent af.

De geringste gewichtsafname werd gemeten bij een groep die de boeken van Sonja Bakker volgden en bij een controlegroep die alleen een voorlichtingsbrochure van het Voedingscentrum kreeg; beiden kwamen uit op gemiddeld iets meer dan vier procent afname van het gewicht. De drie laatstgenoemde groepen kregen geen bewegingstherapie aangeboden. De ‘Sonja Bakker-groep’ viel vooral in de eerste weken veel af.

In onderstaande grafiek is de gemiddelde ontwikkeling weergegeven in het gewicht bij de diverse groepen.


Het dieet van Sonja Bakker veroorzaakt door de lage calorie-waarde een soort zelfopgelegde hongersnood. Het lichaam reageert daarop door heel zuinig om te gaan met de aangeleverde energie en vet op te slaan. Wie lang doorgaat met lijnen, of telkens opnieuw aan zo’n crashdieet begint, brengt uiteindelijk de hele normale stofwisseling in de war en wordt juist dikker.

Steeds opnieuw lijnen helpt niet
Van Strien geeft aan dat mensen die steeds opnieuw lijnen toch dik blijven. Er zijn genoeg dikke mensen gezien die niet meer afvallen van een dieet van 1500 calorieen, omdat hun metabolisme niet meer normaal reageert door herhaalde strenge lijnpogingen. En 1500 calorieen is toch echt weinig.

Van Strien beschrijft in haar boek een Nijmeegs wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat mensen die bijna altijd lijnen een sterke neiging hebben tot ‘overeten’ als ze zondigen tegen hun dieet. Ook gaan emotionele overeters meer eten als ze gespannen zijn, terwijl gewone eters dan juist minder trek hebben.

Kritiek
Al eerder was er kritiek op de SonjaBakker-methode. Het Voedingscentrum vond dat één van Sonja’s boeken te weinig handvatten voor blijvend gewichtsverlies biedt en een aantal bekende dames hadden ook al kritiek op Sonja Bakker.

(ANP & WUR)

3 thoughts on "Lijnen volgens de Sonja Bakker-methode werkt niet en is ongezond"

  1. Kom eens op mijn site kijken. Dan heb je 250!!! en geen 39 vrouwen en mannen die goede, wat zeg ik, super resultaten boeken!! En BEHOUDEN!! Het grootste voordeel is dat je geen dure shakes hoeft te kopen, en gewoon mag eten wat in de supermarkt te koop is!Sonja Bakker wordt over vanalles aangevallen, waarmee ze bij andere (lees: ww, herbalife etc) nooit hebben aangeklopt. Ik zie het als pure jaloezie dat sonja enorm heeft verdient met haar goed lopende programma.Dat zie aan de manieren hoe haar concurenten nu opeens reclame gaan maken. gewoon omdat ze aan sonja niet kunnen tippen.het enige wat ik nog kwijt wil is dat ze Sonja nu eens in haar waarde moeten laten en niet dingen gaan zoeken!

  2. Redactie Medicalfacts/ER

    @ Emmy,

    Het heeft niets met jaloezie te maken. Men heeft wetenschappelijk aangetoond dat de methode van Sonja Bakker niet werkt. Mensen vallen af doordat ze meer bewegen en minder calorieen innemen dan ze verbruiken. Als de boeken van Sonja mensen stimuleren om door te zetten, is dat goed maar bewijst nog steeds niet dat haar methode effectief is. Daarnaast is het niets nieuws. Naast de WUR en Het Voedingscentrum vond dat één van Sonja’s boeken te weinig handvatten voor blijvend gewichtsverlies biedt en een aantal bekende dames hadden ook al kritiek op Sonja Bakker. Kortom, elke basis voor blijvend gewichtsverlies ontbreekt!

  3. Het simplisme van de kritiek op Sonja Bakker toont onweerlegbaar aan dat het uit jaloezie voortkomt. Het boek van Sonja Bakker waarnaar bovenstaande link verwijst gaat over afvallen, niet over op gewicht blijven. Wie op een boek over metselen de kritiek levert dat je er geen goeie waterleidingen mee kunt leggen, heeft wellicht inhoudelijk gelijk, maar slaat alsnog de plank finaal mis. Daarmee is de kritiek van het voedingscentrum ontkracht.Mensen vallen helemaal niet af door meer te bewegen, maar op de lange termijn uitsluitend door minder energie in te nemen dan te verbruiken. Iedere andere uitleg zondigt tegen de wet van behoud van energie, en past daarmee niet in het wetenschappelijk paradigma waarbinnen o.a. computers, raketten, koelkasten en elektriciteitscentrales opereren. De wetenschappelijke basis voor de kritiek van de zelfverklaarde bekende dames, alsmede van de Wageningse professor ontbreekt dus volledig, zo lang die niet voorzien wordt van een sluitend alternatief paradigma.En tenslotte kan een onderzoek met in totaal 39 proefpersonen, verdeeld over verschillende dieten, op welke wijze dan ook, niet tot significante resultaten leiden.

Comments are closed.

Recente artikelen