ActiZ wint kort geding tegen VWS

Array

Extra bezuiniging thuiszorg van de baan

De aangekondigde structurele tariefkorting van 3,5% op de thuiszorg gaat niet door. Samen met Careyn, Florence, Thuiszorg West-Brabant en ZuidZorg had ActiZ hierover een kort geding aangespannen tegen het ministerie van VWS. Vandaag bepaalde de rechter dat de korting in strijd is met eerdere afspraken tussen ActiZ en VWS. ActiZ is zeer verheugd over deze uitspraak omdat een dreigende bezuiniging van 70 miljoen euro nu voorkomen is.

 

“We zijn heel blij met deze uitspraak”, reageert ActiZ directeur Aad Koster. “Als deze bezuiniging was doorgegaan zou de thuiszorg nog verder in de rode cijfers belanden.” ActiZ spande het kort geding aan tegen VWS omdat de brancheorganisatie al in 2007 met het ministerie afspraken had gemaakt over bezuinigingen op thuiszorg uit de AWBZ. Ondanks die afspraken wilde het ministerie met ingang van 1 januari 2009 een nieuwe bezuiniging doorvoeren. De uitspraak van de rechter verhindert die bezuiniging. “Dat is niet alleen goed nieuws voor de thuiszorgorganisaties maar zeker ook voor de clienten”, besluit Aad Koster.


Afspraak
In 2008 moesten thuiszorginstellingen 115 miljoen euro bezuinigen op AWBZ-zorg, zo bepaalde het ministerie van VWS. Dat ging om persoonlijke verzorging en ondersteunende begeleiding; cruciale vormen van zorg waardoor clienten zelfstandig kunnen blijven wonen. Eind 2007 spraken ActiZ en VWS af om deze bezuiniging te realiseren via een zo doelmatig mogelijke inzet van zorg. Zorginstellingen die erin slagen om de zorg aan hun clienten uiterst doelmatig en efficient te verlenen kunnen daardoor een korting op hun tarief voorkomen. Uit een recente verkenning van ActiZ blijkt dat de meeste thuiszorginstellingen er op deze manier in geslaagd zijn om de bezuiniging te halen.


Geen extra korting
In tegenstelling tot de eind 2007 gemaakte afspraken wilde VWS de huidige regeling per januari 2009 laten vervallen en vervangen door een structurele korting op het tarief van 3,5%. Dat komt neer op een nieuwe bezuiniging van 70 miljoen euro. Deze bezuiniging is nu dus van de baan. Volgens de uitspraak van de rechter blijft de regeling van 2008 nu ook gelden voor 2009. Het ministerie kan nog in hoger beroep gaan.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen