FNV helpt vrouwen met borstkanker veroorzaakt door nachtarbeid

Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV gaat vrouwen die vermoeden dat zij borst-kanker hebben gekregen door jarenlange nachtarbeid helpen. Dit naar aanleiding van berichten in dagblad Trouw over ontwikkelingen in Denemarken.


Daar kregen recent een tiental vrouwen met borstkanker een schadevergoeding, omdat hun ziekte veroorzaakt is door het werk. De vrouwen hadden vele jaren nachtarbeid gedaan. BBZ-directeur Jan Warning spreekt van een doorbraak in de discussie over borstkanker en nachtarbeid. Ook in Nederland moeten vrouwen met borstkanker nagaan of langdurig nachtwerk mogelijk de oorzaak is geweest.

De Commissie voor Beroepsziekten in Denemarken heeft bepaald dat gevallen van borstkanker bij vrouwen die langdurig nachtarbeid hebben gedaan dienen te worden onderzocht. In een tiental gevallen heeft de commissie geoordeeld dat er sprake was een relatie met het werk en dat er schadevergoeding moest worden betaald.

In Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2006 een rapport gepresenteerd over de relatie tussen nachtarbeid en borstkanker. Op grond van een internationale literatuurstudie werd geconcludeerd dat er een verband is tussen het langdurig verrichten van nachtar-beid en het voorkomen van borstkanker. Het ontstaan van borstkanker kan mogelijk ontstaan door het verminderde effect van het hormoon melatonine. Melatonine is het hormoon dat het slaap-waak ritme reguleert en wordt minder aangemaakt bij mensen die nachtarbeid doen.

De FNV vindt dat de ontwikkelingen in Denemarken ook gevolgen moeten hebben voor Nederland. Twaalf procent van de werkende vrouwen in Nederland doet regelmatig nachtarbeid. Sectoren waar vrouwen veel nachtarbeid verrichten zijn de gezondheids-zorg, het vervoer en de horeca.

Jan Warning, directeur van Bureau Beroepsziekten FNV, vindt dat er aanleiding is om het onderwerp serieus in Nederland op de agenda te zetten. Warning: ‘Er is genoeg onderzoek dat aantoont dat nachtarbeid een 30% hogere kans geeft op borstkanker. Door vrouwen niet langer dan tien jaar regelmatig nachtarbeid te laten doen zou je het aantal gevallen van borstkanker aanzienlijk kunnen verminderen.’

Vrouwen met borstkanker die mogelijk door langdurige nachtarbeid kan zijn veroorzaakt en die lid zijn van de FNV, kunnen zich melden bij het Bureau Beroepsziekten: 020 – 5816 692 iedere werkdag van 8.30 uur tot 16.00 uur of via [email protected] .

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen