Borstkanker oproep FNV “Voorbarig”

Array

Nederlandse deskundigen reageren verdeeld op het initiatief van het FNV. In het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam vinden ze het oproepen van vrouwen met borstkanker die nachtdiensten deden ’voorbarig’, want wetenschappelijk staat niet met zekerheid vast dat nachtwerk borstkanker veroorzaakt. In bevolkingsonderzoeken komt weliswaar een verhoogd risico aan het licht, maar dit kan volgens het NKI ook veroorzaakt zijn doordat nachtwerksters pas op latere leeftijd hun eerste kind krijgen.

Dick Heederik, hoogleraar gezondheidsrisicoanalyse aan de Universiteit Utrecht, vindt het te gemakkelijk om het verband tussen nachtdienst en borstkanker zo weg te redeneren. „Het risico komt consistent naar voren uit allerlei typen onderzoek in verschillende landen. Het lijkt me stug dat die allemaal dezelfde fout vertonen.” Heederik noemt de zaak dan ook zorgwekkend. „Op zich is het risico klein. Maar de ziekte komt zo vaak voor dat het al snel aantikt.”

Monique Frings-Dresen, hoogleraar arbeidsgezondheidskunde in het AMC/Coronel Instituut voor arbeid en gezondheid in Amsterdam, werkte in 2006 mee aan een rapport dat de Gezondheidsraad aan het probleem wijdde. Zij relativeert het gevaar. „Het verhoogde risico treedt pas op bij mensen die twintig tot dertig jaar achtereen nachtarbeid hebben verricht.” In de studies is nachtwerk bovendien verschillend en onduidelijk gedefinieerd, wat conclusies bemoeilijkt.

 

Het wachten is nu op een rapport van het kankeronderzoekcentrum van de Wereldgezondheidsorganisatie (IARC), dat in de zomer zal verschijnen.

Recente artikelen