DSW koopt Vlietland ziekenhuis

Array

Voor het eerst wordt een ziekenhuis overgenomen door een zorgverzekeraar. Zorgverzekeraar DSW, personeel van het ziekenhuis, instellingen voor verpleging en thuiszorg en huisartsen uit de regio steken samen 18,5 miljoen euro in het ziekenhuis. Dat kwam in de problemen door dure nieuwbouw.DSW en de andere betrokkenen hebben een coöperatie opgericht. Er verandert niets aan de verzekeringspremies.De patientenorganisatie NPCF verwacht dat huisartsen, zorginstellingen, medisch specialisten en thuiszorg beter gaan samenwerken nu zij samen eigenaar van het ziekenhuis worden.

De coöperatie wordt voor 100 procent eigenaar van de bv waarin het ziekenhuis wordt ondergebracht. Hiermee ontstaat de eerste ziekenhuiscoöperatie in de geschiedenis. Dit bevestigt Rob van der Heijden van de raad van bestuur dinsdag een bericht in Het Financieele Dagblad.

Er is al langer sprake van dat zorgverzekeraars ziekenhuizen willen exploiteren. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft eind vorig jaar uitgesproken dat zorgverzekeraars zich bij hun leest moeten houden. Volgens de Kamer is het niet goed voor de vrije keuzemogelijkheden van patienten als hun zorgverzekeraar min of meer verplicht stelt dat hun klanten alleen bij hun eigen ziekenhuis terechtkunnen. Van der Veen van de PvdA, voorheen topman van een zorgverzekeraar, vindt bovendien dat de verschillende partijen in de gezondheidszorg gescheiden rollen hebben.

Voor de nieuwe eigendomsstructuur is 25 miljoen euro nodig. De zorgverzekeraar brengt tien miljoen in, het personeel in totaal 2,25 miljoen, een huisartsencoöperatie 1,25 miljoen en drie zorginstellingen in de ouderenzorg vijf miljoen. In totaal hebben de zeven oprichters nu een belang van 74 procent. Voor de overige 26 procent zoeken zij nog een of meer andere partners.


Recente artikelen