Griep tips

0
958

Griep geneest bij gezonde mensen meestal zonder medische behandeling. De volgende punten zijn desondanks wel goed om te weten.

1. Neem rust als u zich ziek voelt. Vermijd lichamelijke inspanning.Dit is het belangrijkste middel om goed van je griep af te komen. Neem de rust om gewoon ziek te zijn, en slaap zoveel mogelijk. Doe je dit niet, dan verg je teveel van je lichaam waardoor het de strijd tegen het virus moeilijk aan kan. Dan duurt het langer voor de virusdeeltjes verdreven zijn.
2. Houd bij koorts het vocht in uw lichaam op peil door veel te drinken.
3. Voorkom dat uw lichaam afkoelt als u koorts heeft: kleed u behaaglijk aan.
4. Tegen verschijnselen als koorts en pijn kunt bijvoorbeeld paracetamol nemen. Voor kinderen bestaat er kinderparacetamol. GHet zorgt dat je je even wat beter voelt, en bijvoorbeeld voor het slapen gaan kan dit handig zijn. Dat bevordert weer de nachtrust. Neem van paracetamol 500 tot 1000 mg per keer, zo nodig tot maximaal 3000 mg per dag, met tenminste 4 uur tussen de doses. Voor kinderen geldt een lagere dosering, die staat op de verpakking. eef aan kinderen geen middelen die acetylsalicylzuur bevatten. Dit zit bijvoorbeeld in aspirine. Acetylsalicylzuur kan bij kinderen met griep een ernstige reactie veroorzaken: het zogeheten Reye-syndroom.
5. Er bestaan antivirale middelen die de duur van ziekteverschijnselen met gemiddeld anderhalve dag verkorten en de kans op complicaties van griep kunnen verminderen. De middelen moet dan wel uiterlijk 48 uur na het begin van de eerste ziekteverschijnselen ingenomen worden. Antivirale middelen kunnen ook griep voorkómen bij iemand die in contact is geweest met het griepvirus. Maar omdat griep bij gezonde mensen meestal vanzelf over gaat, worden deze middelen vrijwel alleen voorgeschreven tijdens een griepgolf in een verpleeg- of verzorgingshuis.


6. Hoestdrank of niet? Hoesten heeft een functie, het helpt om het vijandige virus af te scheiden uit het lichaam. Hetzelfde geldt voor een loopneus. Een hoestdrank is dus niet altijd aan te raden: dat zorgt dat het virus in het lichaam blijft. Maar bij erge keelpijn kan een hoestdrank toch wel handig zijn. Verzachtende hoestmiddelen zijn bijvoorbeeld tijmstroop, Althaeastroop, Mixtura Resolvens FNA, en bij kriebelhoest kun je Noscapine gebruiken. De meeste middelen zijn ook geschikt voor kinderen, maar daar kan de apotheker meer over vertellen.

6. Bij keelpijn kun je gorgelen met een fysiologische zoutoplossing: 1 afgestreken lepel op een vol bierglas (250 ml), 4 keer per dag 20 tot 30 ml. Of je kunt sabbelen op een snoepje of dropje (helpt vaak net zo goed als speciale middelen tegen keelpijn).

7. Tegen een verstopte neus bestaat ook fysiologisch zout in de vorm van neusdruppels of neusspray. Behalve voor volwassenen bestaan deze middelen ook voor baby’s en kinderen.

8. Vitamine C, het bekendste middel tegen griep, helpt niet. Het helpt je weerstand als je nog geen griep hebt, maar als je eenmaal ziek bent, zul je er niet sneller door beter worden. Wat ook niet helpt zijn combinatiemiddelen als Hot Coldrex, en Antigrippine: meer kans op bijwerkingen, niet werkzamer dan één stof, vaak veel duurder.

9. Ga naar de huisarts als er geen verbetering is binnen een week; bij kinderen of ouderen (boven de 80 jaar) die een zieke indruk maken; bij kinderen onder de 2 jaar met oorpijn; kinderen onder de 4 maanden met meer dan een dag koorts; kinderen met meer dan 40 graden C koorts; kinderen onder de 6 maanden die hoesten.