Nagaan of Abortuswet vaker wordt ontdoken.

De SGP wil dat nagegaan wordt of er vaker wordt afgeweken van de regels die gelden voor abortus. Dat stelt SGP-kamerlid Van der Vlies naar aanleiding van het niet verder vervolgen van een vrouw die een abortus liet plegen op een 28 weken oud kind. Eerder al stelde de SGP vragen over deze kwestie aan het kabinet. Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Bussemaker vinden dat het Openbaar Ministerie in dit geval terecht heeft besloten om de vervolging te staken. Van der Vlies wil laten nagaan of er vaker van de rechtsnormen wordt afgeweken.
Antwoorden van de Minister van Justitie en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vragen van de leden Van der Staaij en Van der Vlies beiden (beiden SGP) over het doorverwijzen door een abortuskliniek van niet verder vervolgen van een verdachte van een illegale abortus. (Ingezonden 9 december 2008, 2080907280)

1 Hebt u kennisgenomen van het oordeel van het Openbaar Ministerie (OM) te âs-Hertogenbosch dat het medeplegen van moord op een levensvatbare foetus van ongeveer 28 weken oud een schending van een belangrijke rechtsnorm is waarvoor normaal gesproken vervolging in de rede zou liggen? 1)

2 Maakt u deze heldere beleidslijn van het OM in Den Bosch tot de uwe?

Antwoord 1 en 2

Het Openbaar Ministerie in âs-Hertogenbosch heeft in een persbericht verwoord welke afweging zij in deze zaak heeft gemaakt. In het persbericht zet het OM uiteen dat het hier weliswaar gaat om de schending van een belangrijke rechtsnorm waarvoor normaal gesproken vervolging in de rede zou liggen, maar er zijn in deze zaak bijzondere omstandigheden; deze jonge vrouw lijdt sinds haar jeugd aan een ernstige psychiatrische problematiek die haar keuze om de zwangerschapsafbreking te ondergaan hoogstwaarschijnlijk heeft beïnvloed. Ik onderschrijf de beslissing van het OM dat er in deze zaak van de beleidslijn wordt afgeweken.

3 Bent u tevens bekend met het gegeven dat in de desbetreffende situatie door de abortuskliniek door middel van het overhandigen van een visitekaartje van een abortuskliniek in Barcelona is doorverwezen naar of in ieder geval is gewezen op mogelijkheden elders in Europa?

4 Hoe oordeelt u over dit gegeven, nu uitdrukkelijk blijkt dat in de desbetreffende zaak sprake was van de schending van een belangrijke rechtsnorm?

7 Deelt u de mening dat gezien deze heldere schending van een belangrijke rechtsnorm onderzoek naar het uitlokken of medeplegen van een strafbaar feit door een abortuskliniek in de rede ligt alsmede eventuele vervolging?

8 Bent u bereid â indien dit nog niet is gebeurd â een dergelijk onderzoek te bevorderen?

Antwoord 3, 4, 7 en 8

Het betreft hier een bijzonder geval. Een jonge vrouw die sinds haar vroege jeugd kampt met een ernstige psychiatrische problematiek heeft gesmeekt haar te helpen door haar zwangerschap af te breken. Artsen in dienst van de Rutgers Stimezo kliniek hebben haar laten weten dat haar zwangerschap te vergevorderd was om in Nederland te worden afgebroken. Dat op weg naar de uitgang van de kliniek na herhaalde smeekbeden haar door een medewerker een visitekaartje wordt aangeboden van een kliniek in Spanje is niet strafbaar. Een onderzoek hiernaar is dan ook niet aan de orde.

5 Hoe vaak wijzen abortusklinieken door naar klinieken in het buitenland in situaties waarin sprake is van een zwangerschap van meer dan 24 weken?

6 Kan de Kamer op korte termijn, tezamen met de toegezegde 2) informatie ten aanzien van de aard van de activiteiten van Women on waves in Spanje, op de hoogte worden gesteld van de activiteiten van de Inspectie inzake doorverwijzing door abortusklinieken?

Antwoord 5 en 6
Nederland kent een uiterst zorgvuldige toepassing van de wetgeving met betrekking tot abortus.
Dit heeft ook betrekking op de in Nederland geldende 24 weken grens. Er zijn geen signalen dat hier door middel van doorverwijzing, behoudens deze zaak, vanaf geweken wordt. De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet dan ook geen aanleiding de Inspectie te verzoeken hierop extra activiteiten te ondernemen. De activiteiten van Women on Waves in Spanje zullen apart aan de Kamer worden gemeld als de Inspectie het onderzoek heeft afgerond.

1) Persbericht Openbaar Ministerie âVerdachte illegale abortus niet verder vervolgdâ, 4 december 2008, www.om.nl.

2) Aanhangsel Handelingen II, 2008-2009, nr. 503, antwoord 7.

Recente artikelen