Low tech behandeling van snurken en apneu: ga Didgeridoo spelen

Array

De Didgeridoo is het Australische blaasinstrument afkomstig van de Aboriginals. De didgeridoo is een eenvoudig instrument, een door termieten uitgeholde boomstam of tak. Door lucht in het instrument te blazen kunnen schitterende klanken worden verkregen en leer je in korte tijd met minimale inspanning een maximale toon te verkrijgen. Didgeridoospelen is voor jong en oud, 90% van de spelers haalt binnen 10 minuten een behoorlijke toon uit de didgeridoo! Didgeridoo spelen als therapie voor snurken en het obstructieve slaap apneu syndroom (OSAS).


De remedie die het snurken vermindert of laat verdwijnen heet circulaire ademhaling. Met de circulaire ademhaling wordt bedoeld de ademhalingtechniek waarbij tegelijkertijd wordt in – en uitgeademd. Wanneer deze techniek wordt toegepast op de didgeridoo kan een oneindig lange toon worden geblazen, immers de uitademing hoeft niet te worden onderbroken omdat er moet worden ingeademd, het gebeurt gelijktijdig. De circulaire ademhaling die nodig is om door het instrument CONTINU te blijven blazen is als het ware bodybuilding voor de bovenste weke ademhalingsspieren, (gehemelte, huig).

Elke keer wanneer er wordt ingeademd door de neus en tegelijkertijd door de mond wordt uitgeademd vergt dit een zekere kracht (samentrekken) van deze ademhalingsspieren. De tong moet namelijk naar achteren om de keelklep af te sluiten zodat de lucht uit de nu afgesloten mondholte naar buiten kan worden geperst. Deze continue herhaling geeft een soort doedelzakeffect in de keelholte, de keel moet namelijk continu openstaan. De spieren worden daardoor enorm getraind, waardoor de spieren strakker worden en dus s’nachts minder gaan hangen of zelfs afsluiten. Voor degenen die van deze slaapproblemen af willen komen zonder neusmaskers, injecties, mondspray’s of operaties, maar wel de tijd willen nemen is didgeridoo spelen een medisch bewezen effectieve remedie.

Met name de afname van de apneu-hypopneu-index (AHI) was in de BMJ studie opvallend. In het onderzoek waren patienten met AHI-waardes, die in aanmerking zouden komen voor behandeling met CPAP-apparatuur. Na het spelen op een didgeridoo trad een significante daling van de AHI op, zodat behandeling met CPAP niet meer nodig zou zijn. Ik denk dat uw therapie zeker een plaats kan hebben in de behandeling van snurken en OSAS. Ik heb uw folders een plaats in mijn spreekkamer gegeven en zal een en ander op de komende maatschapvergadering bespreken, teneinde ook mijn collegae van uw behandelingsmethode op de hoogte te brengen.

Hier kan je je aanmelden voor een cursus

One thought on "Low tech behandeling van snurken en apneu: ga Didgeridoo spelen"

  1. Snurken vele mensen hebben er last van.
    Door overgewicht drank stress etc. Ook mijn man had er last van.
    Vele dingen geprobeerd maar heb nu de anti-snurk pleisters van breathe right geprobeerd. Mijn man krijgt meer lucht, en ik meer rust.
    Heerlijk, dat hadden we eerder moeten doen. Ik ben deze pleisters tegen gekomen op http://www.StopSnurken.nu 

    Groetjes, Josefien

Comments are closed.

Recente artikelen