Verslavingszorg Noord Nederland wil GHB op recept voorschrijven

Verslavingszorg Noord Nederland wil GHB gaan voorschrijven aan mensen die ernstig verslaafd zijn aan deze partydrug. Het gaat om verstrekking aan mensen die in de kliniek verblijven om op die manier hun verslaving gecontroleerd af te bouwen. Dat meldde VNN vandaag. De proef begint zodra de Inspectie Gezondheidszorg groen licht geeft.


De lichamelijke afkick van GHB is zeer heftig en lijkt op de zware afkick van alcohol. De afkick geeft angst, trillingen, slapeloosheid, kans op delirium. In ernstige gevallen kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Bij een lichamelijke verslaving aan GHB is medische hulp bij het afkicken noodzakelijk. Geestelijke afhankelijkheid van GHB kan gemakkelijker ontstaan dan lichamelijke afhankelijkheid. Het is bijna onmogelijk van de ene op de andere dag te stoppen met het gebruik van GHB. Volgens psychiater Wim van Loon kan het zelfs leiden tot een psychose of delirium. Afkicken van GHB kan het beste door het alsmaar te verdunnen met water, zegt hij.
Volgens VNN is GHB, dat oorspronkelijk gebruikt werd als narcosemiddel, enorm verslavend. Veel verslaafden gebruiken het de hele dag door. Een overdosis kan leiden tot een hartstilstand of het stoppen van de ademhaling.

Risico’s op korte termijn:

  • Het overdoseren van GHB kan ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Veel mensen worden op de Intensive Care behandeld.
  • De sterkte van het verdovende effect van GHB is afhankelijk van de hoeveelheid die je neemt. Als je door een overdosis GHB bewusteloos raakt, kun je stikken in je braaksel of in je tong. Hierdoor kan ernstig letsel aan je longen ontstaan. Opgegeven maagzuur kan in uitzonderlijke gevallen je slokdarm verwonden.
  • Bij hoge doseringen is er een kans op coma, hartstilstand, ademstilstand, bloeddrukproblemen. Vooral in combinatie met alcohol en slaapmiddelen is dit risico groot.
  • Mensen die uit een bewusteloze slaap van GHB komen, kunnen erg verward en agressief zijn.
  • Mensen met hart- en vaatziekten, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten lopen met GHB extra risico. Neem geen GHB als je een medicijn gebruikt! De combinatie kan fout zijn.
  • In het verkeer heeft GHB vergelijkbare effecten als alcohol.
  • Soms worden mensen die onder invloed van GHB zijn, seksueel misbruikt. Het is ook gebeurd dat men stiekem GHB toegediend kreeg in een drankje. Doe in een dergelijk geval altijd aangifte. De politie neemt contact op met de horecagelegenheid zodat men daar ook beter gaat opletten.

Risico’s op de lange termijn :

  • De kans op verslaving lijkt groter te zijn dan eerder werd aangenomen. Indien men uitsluitend in het weekend gebruikt, is de kans op verslaving klein. Als men (bijna) dagelijks GHB neemt, is er een grote kans op verslaving. De lichamelijke afkick is zeer heftig en lijkt op de zware afkick van alcohol. De afkick geeft angst, trillingen, slapeloosheid, kans op delirium. In ernstige gevallen kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Bij een lichamelijke verslaving aan GHB is medische hulp bij het afkicken noodzakelijk.
  • Geestelijke afhankelijkheid van GHB kan gemakkelijker ontstaan dan lichamelijke afhankelijkheid.
  • GHB kan levensgevaarlijk zijn als je het combineert met alcohol of kalmerende pillen. Als je alcohol gedronken hebt voordat je GHB wilt nemen, bedenk dan dat je lichaam bijna anderhalf uur nodig heeft om een glas alcohol af te breken ( 2 glazen: 3 uur; 5 glazen: 7 ½ uur).

Tips:

  • Laat je GHB testen. Je krijgt dan informatie over de sterkte en samenstelling. Er wordt ook gekeken naar de mate waarin GHB door een productiefout nog te basisch is (brandwonden in de mond, keel, slokdarm)
  • GHB werkt veel sterker op een lege maag. Je vermindert dan ook het risico van overgeven. Wacht na het eten minstens 4 uur voordat je GHB inneemt.
  • Als je GHB op een (tamelijk) volle maag neemt, werkt het bijna niet of duurt het veel langer voordat het begint te werken. Hierdoor kun je gemakkelijk te veel bijnemen en daarna bewusteloos raken en overgeven.
  • Als je merkt dat de GHB begint in te slaan, ga dan even zitten. Sommige mensen gaan door de benen.
  • Gebruik GHB nooit als je alleen bent, vertel het aan anderen en zorg dat ze op je letten.
  • Eet niet als je merkt dat je niet wakker kunt blijven of weg valt. Een sterke kop koffie neemt de suffe vermoeidheid wat weg. Probeer in beweging te blijven.
  • Voel je je plezierig neem dan niet nog een keer want dan ga je geheid knock-out Als je wilt bijnemen omdat het niet genoeg is, wacht dan 20 minuten en neem dan in ieder geval minder dan je de eerste keer nam.
  • GHB versterkt het gevoel van seksuele lust. Je komt onder invloed van GHB meestal ook heftiger klaar. Als je vaak seks onder invloed van GHB hebt, wordt nuchtere seks door veel mensen als “niet spannend genoeg” ervaren. Zo kan verslaving aan / afhankelijkheid van GHB ontstaan. Om te voorkomen dat deze afhankelijkheid van seks onder invloed van GHB ontstaat, is het nodig om vaker seks te hebben, waarbij je niet onder invloed van GHB bent.
  • Als de GHB niet op de juiste manier is gemaakt, kan de vloeistof sterk basisch zijn. De vloeistof kan dan brandwonden in de mond, keel en slokdarm geven. Je vermindert het risico door de GHB / GBL te verdunnen met water of frisdrank. Bijvoorbeeld een half buisje op een vol glas water.

Eerste hulp

Als iemand bewusteloos raakt, leg hem dan op zijn zij met het hoofd iets achterover. De tong zit dan niet meer voor de luchtwegen en braaksel kan uit de mond lopen. Probeer iemand wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen of krachtig in zijn nagel te drukken. Haal direct medische hulp (1-1-2) als iemand niet bijkomt, niet goed ademt of als je het niet vertrouwt. Je kunt zonder justitiele gevolgen voor de gebruiker hulp halen want het gebruiken van GHB is niet verboden.

Meer informatie

One thought on "Verslavingszorg Noord Nederland wil GHB op recept voorschrijven"

  1. Rachelle en Anita

    je gaat deze mensen toch niet vertellen h oe je het in moet nemen :S hahahaha ik kwam toevallig op deze site terecht voor school maar we vinden het e c ht onzin!

Comments are closed.

Recente artikelen