Stem op ‘Voor ik het vergeet…’!

Array

‘Voor ik het vergeet…’!

Op vrijdag 9 januari wordt ‘Voor ik het vergeet…’ herhaald op televisie. De film vertelt het verhaal van Paul van Eerde, een man met dementie die het einde van deze ziekte niet wil meemaken. De kijker krijgt inzicht in het proces dat het gezin Van Eerde doormaakt om Paul op een menswaardige manier te laten sterven. De documentaire van Nan Rosens is genomineerd voor de beste NCRV Dokument van 2008 en is onder meer in opdracht van het Humanistisch Verbond gemaakt. U kunt nog stemmen.

Voor ik het vergeet.. werd in november 2008 voor het eerst op tv vertoond en was toen aanleiding voor vele reacties, een levendig debat in de Rode Hoed en een opiniestuk in Trouw. Ook het tv-programma Pauw en Witteman besteedde aandacht aan de problematiek van mensen met (beginnende) dementie die zelf kiezen voor een waardig levenseinde. De weduwe van Paul, Marjan van Eerde, werd in die uitzending geïnterviewd. U kunt nog stemmen op deze documentaire. De maker van de winnende Dokument documentaire krijgt een geldprijs van €5000 die geïnvesteerd zal worden in onderzoek voor een nieuwe Dokument. De winnaar wordt begin februari 2009 bekend gemaakt.


Een postume beloning voor Paul

Govert van Eerde, de zoon van Paul, zou erg blij zijn als ‘Voor ik het vergeet…’ zou winnen.Hij zegt er in de nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) het volgende over. ‘Op de eerste plaats gun ik Nan Rosens deze prijs natuurlijk van harte, want zij heeft er werkelijk een buitengewone prachtige en indringende film van gemaakt. Maar ik denk hierbij ook aan mijn vader. Wat zou het fantastisch zijn als hij door zijn handelen postuum een dergelijke beloning zou krijgen.’


Hoe kunt u stemmen?

Om te stemmen, surft u naar de website van de NCRV . U vindt daar de lijst met uitzendingen. ´Voor ik het vergeet…´ staat onderaan de lijst.


Herhaling op televisie

De documentaire wordt herhaald op Ned. 2 om 13.15 uur. U kunt de film ook nog bekijken via uitzendinggemist.nl  Informatie en discussie over het zelfgekozen levenseinde

Op het weblog waardigsterven.nl van de NVVE vindt u het laatste nieuws over het zelfgekozen levenseinde, de standpunten van de NVVE en extern betrokkenen. Ook is er een wekelijkse column, een poll en een agenda. Daarnaast wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen over de implementatie van de nota ‘Perspectieven op waardig’ sterven van de NVVE.


Project Zelfbeschikking rond het levenseinde

Het Humanistisch Verbond voert gedurende drie jaar (2007-2009) een project uit rond het thema ‘Zelfbeschikking rond het levenseinde.’ Daarin gaat het verbond intern de discussie aan over een waardig levenseinde om het humanistische perspectief aan te scherpen over de thema’s euthanasie, laatste-wil-pil en hulp bij zelfdoding. Het Humanistisch Verbond werkt daarin samen met onder meer de NVVE. Onder leiding van projectleider Marleen Peters zijn eind maart 2008 vier werkgroepen van start gegaan die voor november 2008 moeten komen met concrete plannen van aanpak. Dit vanuit de visienota Perspectieven op waardig sterven. Deze nota sluit inhoudelijk goed aan op de uitgangspunten van het Humanistisch Verbond op het gebied van een waardig levenseinde.


Meer lezen kijken en luisteren over een waardig levenseinde bij dementie

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in het webdossier. Daarin onder meer interviews naar aanleiding van de film ‘Voor ik het vergeet…’, reacties uit de media en een link naar het verslag van het debat in de Rode Hoed.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen