Veldnorm Farmaceutische Zorg

Array

De VGN gaat samen met onder meer ActiZ (de branchevereniging voor verpleging, verzorging en thuiszorg) een veldnorm Farmaceutische Zorg opstellen. Deze veldnorm gaat beschrijven hoe instellingen om dienen te gaan met de verantwoordelijkheden met betrekking tot voorraden van geneesmiddelen. Deze veldnorm is een aanvulling op de Geneesmiddelenwet van 1 juli 2007.

Wat betreft de geneesmiddelenvoorziening is er op dit moment bij een aantal instellingen in de gehandicapten- en verpleeghuiszorg sprake van geneesmiddelendepots die zodanig van omvang zijn dat deze onder de verantwoordelijkheid van de lokale toezichthoudend apotheker vallen. Dit was mogelijk op basis van de Wet op de geneesmiddelenvoorziening (vervallen per 1 juli 2007). De Geneesmiddelenwet kent echter niet langer het principe van de toezichthoudend apotheker.

Voor de VGN en ActiZ was onduidelijk of dit zou betekenen dat binnen de eerder genoemde instellingen apothekers in dienst zouden moeten worden genomen. Dit werd nog eens versterkt door het ‘één vent per tent/één vrouw per gebouw’- principe hetgeen inhoudt dat er per apotheek (dus per locatie) één apotheker als verantwoordelijke apotheker bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geregistreerd dient te staan.

Met het ministerie van VWS en de IGZ is overleg gevoerd om helder te krijgen hoe zorginstellingen om moeten gaan met de verantwoordelijkheden ten aanzien van voorraden van geneesmiddelen. De zorg van de VGN en ActiZ werd erkend en het ministerie en de IGZ stemden in om via een veldnorm een oplossing te vinden voor de apotheekvoorziening, inclusief het behoud van de toezichthoudend apotheker, binnen instellingen voor gehandicaptenzorg, verpleeghuizen en wellicht ook voor revalidatie-instellingen en een deel van de GGZ-instellingen.

Een werkgroep bestaande uit diverse branche- en beroepsverenigingen en het ministerie van VWS en de IGZ gaat nu aan de slag met het ontwikkelen van deze nieuwe norm. De reeds bestaande Norm Farmaceutische Zorg in Verpleeghuizen (1998) en de VGN Handreiking Medicatiebeleid Gehandicaptenzorg (2006) worden hierin meegenomen.

Het streven is de nieuwe norm Farmaceutische Zorg voor 1 april 2009 gerealiseerd te hebben. Tot die tijd kan gehandeld worden conform de situatie zoals deze gold op basis van de (oude) Wet op de geneesmiddelenvoorziening.


Bron: VGN

Recente artikelen