Extra kosten analoge alarmering voor digitale bellers vergoeden

Array

Zorgverzekeraars moeten voor ouderen en gehandicapten met een indicatie voor personenalarmering, die alleen een digitaal telefoonabonnement hebben, de extra kosten van een analoge verbinding vergoeden. Dat is de mening van het College voor zorgverzekeringen (CVZ).


Alternatieve alarmroute voor digitale bellers

Digitale zorgalarmering is storingsgevoelig en daardoor nog onvoldoende betrouwbaar. Daarom kunnen verzekerden die alleen een digitaal telefoonabonnement hebben geen gebruik maken van de huidige personenalarmering die alleen nog via analoge telefoonlijnen wordt aangeboden. Digitale bellers moeten een alternatieve alarmroute laten aanleggen.


Vergoeding van alternatieven

Het ministerie van VWS heeft naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer aan het CVZ advies gevraagd over de mogelijke vergoeding van alternatieven. Het CVZ is van mening dat de extra kosten van een analoge lijn, speciale box of een GSM back-up, door de zorgverzekeraar moeten worden vergoed. Het is aan de zorgverzekeraar om te beoordelen wat in een bepaalde situatie de meest doelmatige oplossing is.

Meer informatie: Lees het antwoord op de Kamervragen

Recente artikelen