Inspectierapport rond Pieter Baan Centrum bekend gemaakt

Array

Op 24 april 2008 vond naar aanleiding van berichtgeving in de media een kamerdebat plaats over het Pieter Baan Centrum (PBC). Het debat richtte zich vooral op de kwaliteit van de rapportages, het beleid rondom de moeilijk onderzoekbaren en de rapportprijs. Tijdens dit debat werd door Staatssecretaris Albayrak toegezegd het PBC door Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt) door te laten lichten. Vanwege de specifieke functie van het PBC heeft de ISt deze doorlichting samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGz) verricht. Het eindrapport is op 8 januari 2009 openbaar gemaakt. Beide inspecties zijn over het algemeen positief over de stand van zaken en de ingezette ontwikkelingen binnen de observatiekliniek.

Belangrijkste conclusies in het rapport zijn dat het in het algemeen goed gesteld is met de rechtspositie van en omgang met de personen die in het PBC verblijven. Voorts constateren beide inspecties dat er met betrekking tot de organisatieontwikkeling voortgang is geboekt. De IGz concludeert dat de Pro Justitia rapportages door middel van een zorgvuldig en professioneel diagnostisch en observatieproces tot stand komen. Ook indien er sprake is van een moeilijk observeerbare verdachte geeft de IGz aan dat het PBC haar opdracht zo goed mogelijk uitvoert. En daarmee binnen de beperkingen van een dergelijke rapportage de rechter toch van een advies kan voorzien. Algemeen Directeur NIFP Erik Heijdelberg over het rapport: “Het inspectierapport ondersteunt de door ons ingezette lijn van versterking van organisatie en inhoud in het PBC. De aanbevelingen helpen ons om de investeringen van de afgelopen twee jaar in 2009 in concrete vernieuwingen om te zetten”\


De Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGz) hebben in september 2008 een doorlichting uitgvoerd bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht.

Meer informatie

Bron: PCB & Inspectie Santietoepassing



2 thoughts on "Inspectierapport rond Pieter Baan Centrum bekend gemaakt"

  1. Jaap Steinvoorte

    Netter zou zijn als er bronvermelding wordt gedaan. Het valt me over het algemeen overigens op dat hier vooral niet wordt doorgelinkt naar de bron of naar rapporten. Bij deze dus:http://www.inspectiesanctietoepassing.nl/publicaties/Inspectierapporten/Inspectierapport_Pieter_Baan_Centrum.aspx?cp=56&cs=385

  2. Redactie Medicalfacts/ER

    We doen meestal aan bronvermelding als er een bron bekend. Vaak zijn het ook stukken van de redactie op basis van persberichten en tips die we krijgen. We linken vooral wel door naar relevante stukken. We hebben inmiddels de link naar het rapport aangepast en nog een andere link toegevoegd. Waaroor dank. Het is niet zo dat we vooral niet doorlinken.

    Overigens hier een bericht over hetzelfde van een van onze collega’s ook zonder links. Dus zo ongebruikelijk is het niet.

Comments are closed.

Recente artikelen