Klink wil met juridische verankering toch vasthouden aan vermogensklem

Array

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) houdt vast aan de bepaling dat ziekenhuizen de opbrengst van vastgoedtransacties aan de zorg moeten besteden. Hij wil dat juridisch alsnog verankeren. Dat blijkt uit zijn antwoord op kamervragen van de SP en het CDA. Eerder bepaalde de Raad van State dat zijn ‘vermogensklem’ juridisch niet houdbaar was.


De minister stelt in zijn reactie dat de Raad van State de vermogensklem alleen om juridische reden onhoudbaar heeft verklaard. De Raad sprak zich niet uit tegen het door hem gevoerde beleid, dat de waarde van onroerende zaken behouden moet blijven voor zorg. Hoewel de Raad zich er ook niet vóór uitsprak, stelt de minister dat zijn beleid onverkort van kracht blijft. Bovendien zijn volgens Klink in de WTZi (Wet toelating zorginstellingen) momenteel nog andere publieke en private waarborgen aanwezig die weglekken van vermogen uit de zorg voorkomen. Vaak kunnen instellingen ook niet anders omdat hun statuten dat bepalen. Dat de hoogte van het bedrag bij verkoop ook zonder bemoeienis van het College Sanering in de tussentijd afdoende zal zijn, koppelt de minister aan de marktprikkel die instellingen inmiddels kennen.

Waarborgen
Niettemin wil minister Klink zorgen dat de wettelijke grondslag er alsnog komt, bijvoorbeeld in de Wet clientenrechten zorg. In overleg met het College Sanering Zorginstellingen en de Nederlandse Zorgautoriteit beziet hij op korte termijn de mogelijkheden voor aanvullende waarborgen voor de periode tot aan inwerkingtreding van de gewenste wettelijke grondslag.

Bron: NVZ

Recente artikelen