KNMG plaatst kanttekeningen bij overname Vlietland Ziekenhuis Schiedam

De KNMG plaatst kanttekeningen bij de overname van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam door een coöperatie waarin zorgverzekeraar DSW een belangrijk aandeel heeft. De KNMG vindt dat binnen een dergelijke constructie de professionele autonomie van de hulpverleners en de privacy van patienten gewaarborgd moeten zijn. Ook vindt de KNMG dat concurrerende zorgverzekeraars in staat moeten blijven zorg bij dit ziekenhuis te contracteren, en dat patienten die bij DSW verzekerd zijn de vrijheid moeten hebben om naar een ander ziekenhuis te gaan zonder daarvoor te hoeven bijbetalen. De KNMG is er vooralsnog niet van overtuigd dat deze zaken in deze constructie voldoende worden gewaarborgd.

Binnen de gereguleerde marktwerking in Nederland is sprake van een evenwicht tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, die te onderscheiden taken hebben met betrekking tot de beheersing van kosten en de kwaliteit. Dit evenwicht kan verstoord raken in de gekozen constructie in het Vlietland Ziekenhuis, nu de zorgverzekeraar mede verantwoordelijk wordt voor het zorgaanbod. De KNMG vindt dat dit noodzakelijke evenwicht bewaard moet blijven.

De DSW voorzitter verzekert in de media dat men de belangen van consumenten primair stelt en dat de gekozen constructie transparant is. De KNMG is daarvan vooralsnog niet overtuigd en ziet graag dat deze uitspraken worden omgezet in concrete afspraken en waarborgen

One thought on "KNMG plaatst kanttekeningen bij overname Vlietland Ziekenhuis Schiedam"

  1. Zorgbelang Zuid-Holland

    Zorgverzekeraar DSW mede-eigenaar Vlietland ziekenhuis brug te ver
    Behoud van ziekenhuiszorg voor de regio, meer en betere samenwerking tussen zorgverleners en een vergrote betrokkenheid van het personeel bij de bedrijfsvoering. Zorgbelang Zuid-Holland is verheugd dat de voorgestelde samenwerking in een grote coöperatie rond het Vlietland Ziekenhuis dit allemaal mogelijk maakt. Minder enthousiast is Zorgbelang Zuid-Holland echter over de vergaande betrokkenheid van zorgverzekeraar DSW binnen de samenwerking. Als zorgaanbieders en –verzekeraars de handen ineen slaan, loopt de patiënt de kans in de kou te blijven staan.
     
    Dat DSW de continuïteit van zorg voor onder meer haar verzekerden probeert te garanderen is een prima zaak. Bij de manier waarop dit gebeurt, zet Zorgbelang Zuid-Holland echter grote vraagtekens. Afgezien van het al door diverse Kamerleden aangegeven risico dat er voor de patiënt die bij DSW verzekerd is straks weinig meer te kiezen is, tenzij tegen extra kosten, speelt ook de vraag van verantwoordelijkheid mee. Wat is de toegevoegde waarde van een zorgverzekeraar die mede-eigenaar is van een ziekenhuis?
     
    Patiënt buiten spel
    Zorgverzekeraars spelen in de zogenoemde driehoek tussen patiënt, zorgaanbieder en verzekeraar de rol van regisseur en bewaken zowel kwaliteit als prijs van de zorg. Op het moment dat de verzekeraar ook in de stoel van de aanbieder gaat zitten, staat de patiënt grotendeels buitenspel. DSW directievoorzitter heeft het in het Nederlands Dagblad over ‘checks end balances die de belangen van consumenten verzekeren’. Wat die dan zijn blijft echter onduidelijk, evenals hoe dat te rijmen is met een belang van 40% van de zorgverzekeraar. DSW geeft aan dat hun verzekerden nog steeds volledige keuzevrijheid hebben. Afgezien van de wettelijke plicht hiertoe, blijft het zo dat als de voorgenomen plannen doorgaan, DSW er wel degelijk belang bij heeft dat hun verzekerden zich laten behandelen bij, in dit geval, het Vlietland ziekenhuis.
     
    Tendens
    De actie van DSW staat niet alleen. Steeds meer zorgverzekeraars en zorgaanbieders kruipen bij elkaar op schoot. Zo spreekt bijvoorbeeld de Rivas Zorggroep over een gewenste fusie met zorgverzekeraar UVIT. Voor de patiënt valt in de praktijk steeds minder te kiezen. Het overstappen naar een andere verzekeraar wordt door de stringentere eisen die voor een aanvullende verzekering voor velen steeds moeilijker. Ook hanteren steeds meer verzekeraars een preferentiebeleid. Daarbij krijgen verzekerden in ruil voor kortingen een beperkte keuze qua aanbieders. Al met al komt de winst van de veelgeprezen marktwerking zo alleen nog de zorgverzekeraars en aanbieders ten goede, dit ten koste van de keuzevrijheid van de patiënt. Ook verminderd door deze tendensen de mogelijkheid voor verzekeraars om via financiële prikkels de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
     
    Discussie
    Zorgbelang Zuid-Holland is blij dat deze discussie nu op landelijk niveau gevoerd wordt en hoopt dat de politiek meer duidelijkheid verschaft over de gewenste richting van de marktwerking en wat de grenzen daaraan zijn. Alle Kamerfracties, afgezien van het CDA, hebben al aangegeven een verbod te willen op dit soort fusies. Minister Klink wil de plannen eerst bestuderen. Wel heeft de minister eerder al aangegeven geen voorstander te zijn van zorgverzekeraars die ‘ziekenhuisje gaan spelen’.
    Zorgbelang Zuid-Holland gaat de komende dagen de leden van het E-panel Zorgbelang Zuid-Holland vragen naar hun mening over de overname van het ziekenhuis. Iedereen die ook zijn mening kwijt wil over de situatie kan zich aanmelden voor het panel via http://www.zorgbelang-zuidholland.nl/e-panel. Zij krijgen dan vanzelf de vragenlijst in hun mail.

Comments are closed.

Recente artikelen