Medicijnen duurder door uitbreiding patentmonopolies

Array

De internationale uitbreiding van patentmonopolies zorgt voor een prijsstijging bij geneesmiddelen. Daarbij vormen deze monopolies een belemmering voor de ontwikkeling van aangepaste behandelingen. Dit heeft met name voor de behandeling van mensen met aids grote gevolgen. Landen die maatregelen nemen om de patentmonopolie te breken, worden zwaar bekritiseerd door de farmaceutische industrie.

Dit concludeert wetenschapper Ellen ’t Hoen, research fellow aan de Amsterdamse School voor Sociaal wetenschappelijk Onderzoek (ASSR) van de UvA, in haar boek The Global Politics of Pharmaceutical Monopoly Power. Ze stelt daarin een fundamentele verandering voor in de wijze waarop geneesmiddelenpatenten in ontwikkelingslanden worden behandeld. ‘t Hoen pleit onder andere voor het opzetten van een internationale patent pool waar patenten tegen betaling beschikbaar zijn voor anderen om goedkope generieke medicijnen te maken en nieuwe aangepaste tabletvormen te ontwikkelen. Op deze wijze kan het nieuwe systeem van geneesmiddelenpatenten hand in hand gaan met de bescherming van de volksgezondheid en de toegang tot geneesmiddelen voor mensen in ontwikkelingslanden.Auteur ’t Hoen is juriste en expert op het gebied van geneesmiddelenbeleid en intellectuele eigendom. Zij heeft de laatste tien jaar bij Artsen zonder Grenzen (AZG) leiding gegeven aan campagnes voor toegang tot geneesmiddelen in ontwikkelingslanden.


Programma

Prof. dr. Anita Hardon, hoogleraar Antropologie van zorg en gezondheid aan de UvA, leidt de boekpresentatie in. Vervolgens geeft ’t Hoen een toelichting op haar boek, waarna het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Paul Bekkers, aids-ambassadeur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het boek wordt gepresenteerd op een internationale bijeenkomst van experts en activisten die zich inzetten voor betere toegang tot medicijnen in Afrika. De bijeenkomst is georganiseerd door de ASSR van de UvA in het kader van het project IS Academie HIV/AIDS.

Locatie

Lloyd Hotel, zaal: het Kantoor
Oostelijke Handelskade 34
1019 BN Amsterdam

Deelname

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Nicole Schulp, e-mail: [email protected]. Locatie: Lloyd Hotel, zaal: Het Kantoor, Oostelijke Handelskade 34, Amsterdam.

Recente artikelen