NPB dringt aan op onderzoek nachtwerk en borstkanker in politiesector

Array

Tijdens het maandelijkse overleg met de minister dat op donderdag 18 januari plaats zal vinden zal de NPB er bij de minister uitdrukkelijk op aandringen dat er onderzoek komt naar een mogelijke relatie tussen het draaien van nachtdiensten door politiemedewerkers en het optreden van borstkanker.

Eerder deze week is bekend gemaakt dat het Bureau Beroepsziekten van de FNV gaat onderzoeken of het mogelijk is in Nederland schadevergoeding te vragen voor leden die jarenlang nachtwerk hebben verricht en mogelijk daardoor borstkanker hebben opgelopen. Aanleiding voor dit onderzoek is het feit dat er in Denemarken aan vrouwen met borstkanker die jarenlang nachtdienst hebben verricht een schadevergoeding is toegekend.


Bron: Nederlandse Politiebond


Bij het onderzoek naar de mogelijkheid van het verkrijgen van een schadevergoeding bij borstkanker dat mogelijk is opgelopen door langdurig verrichten van nachtdiensten baseert Bureau Beroepsziekten zich op een advies dat de Gezondheidsraad in 2006 heeft uitgebracht aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over nachtwerk en borstkanker.

In dit advies heeft de Gezondheidsraad geconcludeerd dat er in onderzoek een verband is gevonden tussen het langdurig verrichten van nachtwerk en het vaker optreden van borstkanker bij vrouwen. De Gezondheidsraad kon op basis van de beschikbare gegevens echter niet concluderen dat er sprake was van een oorzakelijk verband. De Gezondheidsraad heeft daarom nader onderzoek geadviseerd.

Dit nadere onderzoek is vervolgens nooit opgestart door de overheid. Om duidelijkheid te verkrijgen of er een oorzakelijk verband bestaat tussen het verrichten van nachtdiensten en het krijgen van borstkanker en om inzicht te krijgen in de vraag of de huidige manier van inroosteren in de nachtdiensten bij de Politie schadelijk kan zijn voor de gezondheid is het van belang dat er op zeer korte termijn met onderzoek wordt gestart. Specifiek voor de politiesector zal de NPB hierop aandringen bij de minister van Binnenlandse Zaken.

Voor leden van de NPB die zich naar aanleiding van de berichtgeving in de pers hebben gemeld bij Bureau Beroepsziekten FNV geldt dat deze meldingen doorgestuurd zullen worden naar de NPB voor verder onderzoek. Leden die zich nog willen melden wordt verzocht dit rechtstreeks bij de NPB te doen via [email protected].


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen