Vraagbaak Psychiatrie en recht / druk 1

Hoewel de rechten van patienten in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg zijn vastgelegd in wetgeving, betekent dat nog niet dat hulpverleners en patienten in alle gevallen goed op de hoogte zijn van wat die wetgeving met zich meebrengt. De juridische helpdesk van GGZ Nederland krijgt hierover dan ook vele vragen. Een aantal sprekende vragen uit de praktijk zijn in deze vraagbaak gebundeld.

Bij het samenstellen van de bundel is het accent gelegd op patienten- en kwaliteitswetgeving. De aandacht gaat echter ook uit naar een aantal andere rechtsgebieden, die tot vragen hebben geleid zoals de aansprakelijkheid bij schade.

Veel van de in de bundel opgenomen vragen doen zich niet alleen voor in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, maar ook in algemene ziekenhuizen, verpleeghuizen of instellingen voor verstandelijk of lichamelijk gehandicapten.

Vraagbaak Psychiatrie en recht / druk 1
Vraagbaak Psychiatrie en recht / druk 1


Nieuw in deze druk
In deze nieuwe druk zijn een groot aantal nieuwe casus toegevoegd. Ook zijn de beantwoording van al opgenomen casus zonodig verduidelijkt of aangepast aan gewijzigde wet- en regelgeving of naar de laatste inzichten.

Daarnaast is bijzondere aandacht uitgaan naar de leesbaarheid. Doel van de Vraagbaak is immers dat ook niet-juridisch geschoolden een antwoord kunnen vinden op een juridisch probleem waarmee zij worden geconfronteerd bij de hulpverlening.

Speciale aandacht wordt besteed aan vragen rond juridische problematiek, die met de geestelijke gezondheidszorg aan kinderen heeft te maken. Aan een aantal hoofdstukken is daartoe een aparte categorie toegevoegd. Daarbij is in het bijzonder dankbaar gebruik gemaakt van een aantal casus aangedragen door mr Alice Broersma, werkzaam bij Accare, instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Groningen.

Aan elk hoofdstuk is ter inleiding een zeer beknopt overzicht toegevoegd van relevante wet- en regelgeving en gemakkelijk toegankelijke litteratuur. Daarbij moet worden benadrukt, dat niet is gestreefd naar volledigheid. De Vraagbaak heeft immers niet de pretenties van een handboek, maar is louter gebaseerd op vragen uit de praktijk, die binnen komen bij de juridische helpdesk van GGZ Nederland.


De juridische helpdesk van GGZ Nederland krijgt hierover dan ook veel vragen. Het blijkt dat er nog veel onbekendheid is met de wetgeving en met de ruimte voor interpretatie. Daarom is een aantal sprekende vragen uit de praktijk gebundeld in de Vraagbaak Psychiatrie en recht.

Vraagbaak Psychiatrie en recht / druk 1
Vraagbaak Psychiatrie en recht / druk 1


Redactie
R.Ph. Gerzon
Afmetingen
146x16x205 mm
Gewicht
478 gr
ISBN10
9012124891
ISBN13
9789012124898


Recente artikelen