Maatregel artsenverklaring cholesterolverlagers moeilijk uitvoerbaar

Vandaag kregen we al diverse reacties en berichten over de cholesterolverlagers. Het is niet duidelijk  welke standaard in het formulier wordt bedoeld. Per 1 januari 2009 heeft de Minister van VWS nieuwe vergoedingsvoorwaarden gesteld aan de cholesterolverlagers. Bij het voorschrijven van atorvastatine, fluvastatine, rosuvastatine en ezetimibe is in het kader van deze voorwaarden een artsenverklaring nodig.Graag inventariseren wij problemen omtrent deze maatregel. Hiervoor kan u mailen aan [email protected]. Nog even de regels op een rijtje:

Voorwaarden voor de artsenverklaring

Deze voorwaarde stelt dat atorvastatine, fluvastatine, rosuvastatine en ezetimibe alleen worden vergoed indien de verzekerde een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen en volgens de Nederlandse richtlijnen wordt behandeld. Dit geldt zowel voor nieuwe als voor bestaande gebruikers. Achtergrond van deze maatregel zijn de zeer uiteenlopende kosten voor de verschillende statines. Zo zijn de kosten voor simvastatine 40 mg op dit moment ongeveer € 10 per jaar en die van de ongeveer equipotente doseringen van atorvastatine 20 mg en rosuvastatine 10 mg volgens het CVZ (www.medicijnkosten.nl) respectievelijk  € 450 en € 330, exclusief afleverkosten.

Hoe te handelen in de praktijk indien uw patient atorvastatine, rosuvastatine, fluvastatine of ezitimibe gebruikt?

  • Stel patienten zonder HVZ of diabetes voor om over te gaan op simvastatine 40 mg.
  • Overweeg om patienten die hun statine op voorschrift van de specialist krijgen, naar deze specialist te verwijzen voor een herbeoordeling van de voorgeschreven medicijnen en zo nodig voor een artsenverklaring.
  • Leg aan patienten die maximaal 20 mg atorvastatine of maximaal 10 mg rosuvastatine, of fluvastatine gebruiken uit dat deze een vergelijkbare LDL daling geven met 40 mg simvastatine. Hiermee wordt rond 40% LDL-daling bereikt.
  • Leg aan patienten die ezitimibe gebruiken uit dat de toegevoegde waarde op harde eindpunten van dit middel nog omstreden is.
  • Vul voor patienten, die bekend zijn met HVZ of diabetes een artsenverklaring, in wanneer de streefwaarde van 2,5 mmol/l niet haalbaar is EN er een extra verhoogd risico op HVZ is (meerdere myocardinfarcten, combinaties van risicofactoren).

Indien op basis van de Standaard een ander middel is geïndiceerd, kunt u dit aangeven op de artsenverklaring. Op de verklaring geeft u aan dat de verzekerde een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen èn overeenkomstig de richtlijnen is aangewezen op behandeling met atorvastatine, fluvastatine, rosuvastatine, of ezetimibe.

De artsenverklaring is te downloaden via http://www.zn.nl/Images/ZN_artsenverklaring_cholesterolverlagers_v1.4.11_tcm6-56032.pdf



Recente artikelen