Angst voor een tandheelkundige behandeling bij kinderen Invloed van ervaring en psychisch functioneren

Array

In dit onderzoek is nagegaan of angst voor een tandheelkundige behandeling bij kinderen samenhangt met enerzijds een al opgedane (aversieve) ervaring met lokale injectie van een anestheticum en anderzijds het psychisch functioneren. Tevens is gekeken of deze factoren een rol spelen bij het angstgedrag voorafgaand aan en tijdens een lokale injectie van een anestheticum. Aan dit onderzoek namen 128 kinderen in de leeftijd van 4 tot 11 jaar deel. Met behulp van video-opnamen werd het angstgedrag voorafgaand aan en tijdens het geven van lokale anesthesie gemeten en gescoord op de Venham-schaal. Tijdens de behandeling van een kind is aan 1 van diens ouders of verzorgers de vraag voorgelegd of het kind al eerder een lokale injectie van een anestheticum had gekregen (ervaring). De angst voor een tandheelkundige behandeling en het psychisch functioneren van de kinderen werd gemeten met respectievelijk de ouderversie van de ‘Dental Subscale’ van de ‘Children’s Fear Survey Schedule’ en de ‘Strengths and Difficulties Questionnaire’.Uit de resultaten bleek dat er een correlatie bestond tussen enerzijds angst voor een tandheelkundige behandeling en anderzijds het angstgedrag van de kinderen voorafgaand aan en tijdens de lokale injectie van een anestheticum en het psychisch functioneren van de kinderen. Daarnaast bleek dat kinderen met angst voor een tandheelkundige behandeling meer angstgedrag vertoonden voorafgaand aan en tijdens een lokale injectie van een anestheticum. Alleen bij kinderen die psychisch verminderd functioneerden bestond een significante samenhang tussen ervaring met lokale anesthesie en angstgedrag voorafgaand aan de lokale injectie van een anestheticum.



Bron:NTVT januari 2009; 116: 3-8
Auteurs:E.J. van Maanen , N. van Dinter , J. Versloot, J.S.J. Veerkamp
Rubriek:Oorspronkelijke bijdragen
Trefwoorden:Angst, Kindertandheelkunde, Lokale anesthesie
Uit:de afdeling Cariologie Endodontologie Pedodontologie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).
Adres:dr. J.S.J. Veerkamp, ACTA, Louwesweg 1, 1066 EA Amsterdam . [email protected]

om dit artikel te lezen moet u eerst inloggen »»
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen