Buikgriepvirus in GHZ onder controle

Afgelopen maandag 5 januari kondigde het GHZ een opnamestop af voor enkele verpleegafdelingen waar het Noro-virus (buikgriepvirus) was geconstateerd. Door de direct genomen verscherpte maatregelen is het virus op de afdelingen onder controle. De opnamestop voor deze afdelingen is inmiddels opgeheven. Deze afdelingen zijn volgens protocol volledig gedesinfecteerd.



Op 3 januari was het eerste vermoeden van Noro-virusinfectie bij patienten in het GHZ, sindsdien zijn er 105 besmettingen bekend. De uitbraak van het Noro-virus in het GHZ kent een gebruikelijk verloop, aldus arts-microbioloog Dr. E.R. van der Vorm. “Na de eerste dagen waar meerdere patienten en medewerkers klachten hadden, is het grootste deel van de besmette patienten en medewerkers inmiddels weer klachtenvrij.”

De uitbraak van het Noro-virus in een zorginstelling is niet ongebruikelijk. Volgens onderzoek uitgevoerd door het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) krijgt bijvoorbeeld 30 tot 40% van alle verpleeghuizen jaarlijks te maken met een uitbraak van een dergelijk virus. Kenmerkend voor Noro-virussen is dat zowel medewerkers als patienten getroffen worden. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het Noro-virus.


Bron: GHZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen